BUTGEMe uluslararası akreditasyon

BUTGEMe uluslararası akreditasyon -BTSO Eğitim Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren BUTGEMin verdiği eğitimlerin, dünyada teknik ve mesleki eğitimde lider olan Almanya standardında olduğu tescillendi


BURSA (A.A) - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Eğitim Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezinin (BUTGEM) verdiği eğitimlerin, dünyada teknik ve mesleki eğitimde lider olan Almanya standardında olduğu tescillendi.
     BUTGEM sertifikasına AB ülkelerinde geçerlilik kazandıran ve merkezin eğitimlerinin Avrupa kalitesinde olduğunu tescilleyen protokol, BUTGEM Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Parseker ile Aachen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bert Wirtz arasında imzalandı.
     BTSOdan yapılan yazılı açıklamaya göre, BUTGEM Yönetim Kurulu Üyeleri Fahrettin Gülener, Ertuğrul Kaplan ve BUTGEM Koordinatörü Muammer Paşa ile Aachen Belediye Başkanı Marcel Philipp, Türkiyenin Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa ve Alman-Türk Sanayi Ticaret Odası Başkanı Dr. Rainhardt Freiherr von Leoprechtingin de tanıklık ettiği işbirliği protokolü, ilk etapta BUTGEMde eğitim verilen argon kaynakçılığı, gazaltı kaynakçılığı, otomasyon sistemleri ve CNC operatörlüğü kurslarını kapsıyor ve aynı zamanda, kursiyer değişimine imkan sağlıyor.
     Açıklamaya göre, BUTGEM Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Parseker, imza töreninde yaptığı konuşmada, işbirliğinin Bursa için önemine dikkati çekerek, bu protokolün, ilk kez geçen yaz Kosovadan 20 kursiyer kabul ederek bölgesel bir aktör olma yoluna giren BUTGEMin, global nitelikli bir kurum olması yolunda atılmış önemli bir adım olacağını belirtti.
     Parseker, protokolün, BUTGEM eğitimlerine uluslararası standart kazandıracağına işaret ederek, Türkiyenin bir numaralı ticaret ortağı Almanya ile yılda 25 milyar doların üzerinde ticaret yapıldığını hatırlattı. Parseker, şunları kaydetti:
     Türkiyede 4 bin 274 Alman sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. Son 10 yılda ülkemize giren 100 milyar doları aşkın doğrudan yabancı sermaye yatırımında Almanyanın payı yüzde 5in üzerinde. 72 bin Türk girişimcinin Almanyada yaptığı yatırım tutarı 8 milyar avro civarında. Bu girişimcilerin bin kadarı Aachenda iş yapıyor. Aachen da bir zamanlar Bursa gibi tekstil kentiyken, bugün Almanyanın bilim, mühendislik, bilgi teknolojileri ve inovasyon merkezlerinden biri durumunda. Bizim ilişkimizin kaldıracı tam da bu nokta.
     Bursanın, ileri teknoloji, Ar-Ge ve inovasyonda Türkiyenin sürükleyici gücü olma idealini taşıdığını vurgulayan Parseker, şöyle devam etti:
     Bunun için kalifiye eğitim ve nitelikli iş gücü çok önemli. Türkiyede ortalama bir işçinin yarattığı yıllık üretim 32 bin 500 dolar civarındayken, Almanyada bu rakam 84 bin doların üzerinde. BUTGEMde bugüne kadar 5 bin civarında genç meslek edindi ve kalifiye iş gücü ya da girişimci oldu. Aachen Ticaret Odası ile imzalayacağımız protokol, BUTGEMde verilen eğitimin Almanya standartlarına uygunluğunu test edip sertifikalandırma imkanı verecek. Biz de Almanya gibi başarı hikayesi yazmaya çalışıyoruz.
     Aachen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bert Wirtz de protokolü, ilişkilerimizin başlangıcı değil, istikrarlı bir ilerlemedir şeklinde değerlendirdi.
     Bursada yerleşik pek çok Alman sermayeli işletmenin kalifiye personel ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Wirtz, şunları ifade etti:
     Alman ikili mesleki eğitim sistemi özellikleri doğrultusunda yapılandırılmış bir hazırlık programı, sanayiye katılım sürecini önemli oranda başarılı kılıyor. Bizim de ilk kez imzalayacağımız protokol, hem nitelikli personellerin sanayiye hızlı katılımını hem de kursiyer ve stajyer değişimini sağlayacak. Böylece, Türk katılımcılar teknik know-how edinecek, Almanlar ise sanayi ve ticaret işletmelerinde Türk kültürünü tanıyacaklardır. Yani, klasik kazan-kazan durumu...
     Daha sonra, taraflar hazırlanan protokolü imzaladı.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Zülal Eser
<< Önceki Haber BUTGEMe uluslararası akreditasyon Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER