Büyükbaş hayvanlar yaylaya, dubayla taşınıyor

Büyükbaş hayvanlar yaylaya, dubayla taşınıyor -Beyşehir Gölündeki Mada Adasında bulunan bine yakın büyükbaş hayvan, motorlu kayıkla çekilen duba üzerinde karşı kıyıdaki yaylaya geçiriliyor


KONYA (A.A) - Beyşehir Gölündeki en büyük kara parçası olan Mada Adasında yaşayan bine yakın büyükbaş hayvan, motorlu kayıkla çekilen duba üzerinde yaylaya taşınıyor.
     Gedikli Köyü Muhtarı Ali Rıza Çat, motorlu kayıkla çekilen dubanın üzerine bindirilen besi hayvanlarının sahipleri tarafından karşı kıyıya geçirildiğini ve buradan da sonbahar dönemine kadar barınacakları 8 kilometre mesafedeki Sinder yaylasına yaya olarak götürüldüğünü söyledi.
     Dubanın ilkbahar döneminde Isparta İl Özel İdaresi tarafından insan yolculuğu ve ada sakinleri için özel olarak yaptırıldığını ifade eden Çat, Gedikli köyünün Kumluca Mahallesi konumundaki Mada Adasından her yılın Mayıs ayının ilk günlerinde büyükbaş hayvanların göl üzerinden karşı kıyıya geçirildiğini belirtti.
     Beyşehir Gölündeki insan yaşamının bulunduğu tek adanın 258 nüfuslu Mada Adası olduğuna dikkati çeken Çat, "Bu yıl hayvan nakilleri erken başladı, birkaç gün içinde bu yolculuk biter. Evlerin ahırlarında kış mevsimini geçiren hayvanlar, havaların ısınmasıyla birlikte adada mera ve otlak alanları yeterli olmadığı için her yıl aynı dönemlerde karşı kıyıda bulunan Gedikli köyümüzün aynı zamanda şölen alanı olarak da kullanılan Sinder Yaylasına göç eder. Aynı şekilde adaya dönüş yolculuğu ise Eylül-Ekim aylarında olur. Besiciler de böylece yaklaşık 6-7 aylık bir sürede yem masrafı yapmaz. Burada kurulan çadırların etrafında otlayan besi hayvanlarımız kendini besiye çeker" diye konuştu.
     Çat, geçişlerin 15-20 gün boyunca devam ettiğini ve 70-80 kişiyi aynı anda taşıyabilen dubayla hayvanların büyüklüğüne göre çok sayıda yükleme yapılabildiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Abdulhamit Yaşar
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Büyükbaş hayvanlar yaylaya, dubayla taşınıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER