Enflasyon rakamları

Enflasyon rakamları -ATSO Başkanı Budak: -"Nisan ayı enflasyonunda çarpıcı gelişme, bölgemizin aylık enflasyonda lider olmasıdır. Bölgemiz 26 bölge arasında dört aylık enflasyonda sekizinci, yıllık enflasyonda ise beşinci sırada


ANTALYA (A.A) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Batı Akdenizin aylık enflasyonda lider olduğunu belirterek, "Bölgemiz 26 bölge arasında dört aylık enflasyonda sekizinci, yıllık enflasyonda ise beşinci sırada yer almıştır" dedi.
     ATSO Başkanı Budak, 2013 nisan ayı enflasyonunun önceki aya göre TÜFEde yüzde 0,42 artış, ÜFEde ise yüzde 0,51 gerileme olduğunu kaydetti. Yıllık enflasyonun tüketici fiyatlarında yüzde 6,13, üretici fiyatlarında yüzde 1,70 artış gösterdiğine dikkati çeken Budak, ana harcama grupları itibarıyla önceki aya göre en yüksek artışın yüzde 12,75 ile giyim ve ayakkabı grubunda görüldüğünü, gıda ve alkolsüz içeceklerde ise yüzde 1,30 gerileme olduğunu açıkladı.
     Nisan ayı zam şampiyonunun yüzde 25,41 artışla bayan ceketi olduğuna değinen Budak, açıklamasında, "Bunu yüzde 20,79 ile erkek gömleği, yüzde 17,27 ile etek, yüzde 15,26 ile erkek ayakkabısı izlemiştir. Fiyatı en çok azalan ürün ise yüzde 51,89 ile sivri biber olmuştur" dedi.
     Batı Akdenizde TÜFE oranının aylık yüzde 1,17, dört aylık yüzde 3,41 ve yıllık yüzde 5,92 olarak gerçekleştiğini belirten Budak, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
     "Nisan ayı enflasyonunda çarpıcı gelişme, bölgemizin aylık enflasyonda lider olmasıdır. Bölgemiz 26 bölge arasında dört aylık enflasyonda sekizinci, yıllık enflasyonda ise beşinci sırada yer almıştır. Aylık enflasyondaki yüzde 0,75lik fark, giyim fiyatlarındaki yüksek artıştan ve gıda fiyatlarındaki düşüşün Türkiye ortalamasının gerisinde kalmasından kaynaklanmıştır. Antalyada mevsimsel giyim enflasyonu klasik bir durumdur. Bunun dışında turizmde mayıs ayına çok iyi bir başlangıç yapıldığı ve turist sayısında günlük yüzde 34 gibi artışlar gerçekleştiğini görüyoruz. Dolayısıyla mevsimsel olarak enflasyonda farklılaşma yaşanmakta, yıl genelinde tekrar yakınsama olmaktadır."
     Budak, üretici fiyatlarında dünya ve Türkiye ekonomisindeki durgunluğa bağlı olarak deflasyonist eğilimin devam ettiğine dikkati çekti. Sektörel olarak, aylık bazda tarımda yüzde 2,23, sanayide yüzde 0,18, imalat sanayinde yüzde 0,12 düşüş gerçekleştiğini bildiren Budak, açıklamasında, "Tarım ve enerji fiyatlarındaki düşüşle 2009 krizi sonrasındaki en düşük ÜFE oranı elde edilmiştir. Küresel ekonomik konjonktür henüz enflasyon baskısı yaratmamıştır ve bu konjonktürde yüzde 6-7 arasındaki bir enflasyon oranı bile yüksek kalmaktadır. Şu anda en önemli soru enflasyondan çok büyüme hızının ne olacağıdır" ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Yusuf Karadağ - Volkan Poliçe
     Yayıncı: Güç Gönel
<< Önceki Haber Enflasyon rakamları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER