Çanakkalede Turizm Zirvesi

Çanakkalede Turizm Zirvesi -Vali Tuna: Uğruna savaşılan Troiadan Geliboluya, Homerostan Mustafa Kemal Atatürke destanlaştırılan ilimizi bulunduğu noktadan çok ileriye taşıyarak, bölgemizin, ülkemizin, hatta dünyanın tercih


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Uğruna savaşılan Troiadan Geliboluya, Homerostan Mustafa Kemal Atatürke, destanlaştırılan ilimizi bulunduğu noktadan çok ileriye taşıyarak, bölgemizin, ülkemizin hatta dünyanın tercih edeceği bir destinasyona çevirecek olan arzu, enerji ve turizm aktörlerine sahip olduğumuzu düşünüyoruz dedi.
     Vali Tuna, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Kongre Merkezinde, ikincisi düzenlenen Turizm Zirvesinde yaptığı konuşmada, Çanakkale için çok önemli bir konuyu müzakere ettiklerini söyledi.
     Tabii ki eleştiri için eksiklerimizi konuşmak için buradayız. Bir stratejik plan yapılmalı. Ama bunun da dinamik olması lazım diyen Tuna, her yıl revize edilebilen bir çalışma planının hazırlanması gerektiğini vurguladı. Bu konuya herkesin inanması ve katkı vermesi gerektiğinin altını çizen Tuna, Sadece birkaç aktörün bu işi üstlenmesiyle, devletin yapacağı yatırımları beklemekle olmaz diye konuştu.
     Vali Tuna, Çanakkalede bu konuda bir birliktelik olduğunu, turizmin paydaşlarının aynı düşünceyi paylaştığını dile getirdi.
     Çanakkalenin daha emekleme aşamasında olduğuna değinen Tuna, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Yeni yeni belki bu konuları konuşuyor. Bir takım şeyleri yeni keşfediyor. Kendi sahip olduğu zenginlikleri, potansiyeli bile yeni keşfediyor insanımız. Bu bir dezavantaj değil. Bir fırsattır. Çünkü önümüzdeki dönemde çok güzel kullanabileceğimiz, işleyebileceğimiz, uygun bir şekilde sunabileceğimiz bir fırsat var. Bu toplantılarda bir beyin fırtınası, arama konferansı. Çok güzel katkılar ve öneriler aldık. Kent merkezimizde altyapı eksikliklerimiz var. Binlerce insanı aynı anda konaklatacak düzeyde altyapımız yeterli değil. Ama biz Çanakkaleyi bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Havaalanımız geçici olarak kapatılacak. Yıl sonunda uluslararası bir havaalanına kavuşacağız. Çanakkale, yavaş yavaş büyüsün, ama sağlıklı büyüsün. Uğruna savaşılan Troiadan Geliboluya, Homerostan Mustafa Kemal Atatürke destanlaştırılan ilimizi, bulunduğu noktadan çok ileriye taşıyarak, bölgemizin, ülkemizin hatta dünyanın tercih edeceği bir destinasyona çevirecek olan arzu, enerji ve turizm aktörlerine sahip olduğumuzu düşünüyoruz.
    
     -Rektör Laçinerin konuşması-
    
     Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Çanakkalenin pek çok alanda potansiyelinin altında olan bir il olduğunu söyledi.
     Turizm meselesinde en önemli problemlerin başında ulaşımın geldiğini belirten Laçiner, Çünkü ulaşamadığınız yerin ne kadar kıymetli olduğu çok da önemli değil. Baktığımız zaman hava yolunda sadece Ankaraya bir uçuşumuz var. Ama büyütme çalışmaları nedeniyle mart ayı sonunda hava alanı da bir süre rafa kalkmış olacak. Eğer uçuş yok ise bugünün dünyasında turizmde yok. Yani konuşacak bir şey de yok dedi.
     Bugün Türkiyeye bakıldığında Karsın, Çanakkaleye göre çok daha kolay girilebilir, çıkılabilir bir il olduğunu ifade eden Laçiner, havaalanı ve uçak meselesine özel bir önem verilmesi gerektiğini bildirdi. Demir yolu bağlantısı yok. Bu ciddi bir sorun. Demir yolu da konforlu seyahat için artık modern zamanların en doğal araçlarından bir tanesi diyen Laçiner, bunun Türkiye açısından üzülecek bir nokta olduğunu söyledi. Laçiner, şöyle dedi:
     Çanakkale Savaşları yapılırken burada demir yolunun olmaması çok büyük bir askeri zaaf olmuştur. Eşeklerle, katırlarla cephane taşıyan bir devletin, savaş kazanması kolay değil. O nedenle o günden bugüne mesafe alınamaması üzücü. Sadece stratejik nedeniyle bile burası bir demir yolu bağlantısını hak ediyor. Deniz yolu bağlantısının olmaması ise çok garip bir durum. İzmir-İstanbul arasında bir destinasyon ve buranın büyük şehirlere bağlantısı yok. Bir yat limanının bulunmaması, kruvaziyer turizmin gelişmemiş olması çok üzücü. Yani uçak yok, demir yolu yok, deniz bağlantısı yok. Kara yolu açısından baktığımızda ise Türkiye kara yolu konusunda mucize gibi bir aşama katetti. Ama Çanakkaleye baktığımızda Çanakkalenin gerek İstanbul, gerek İzmir, gerekse İzmir istikametinden gelişinde ulaşım problemi var.
     Laçiner, önemli değerlerin olduğu yerlere kolay ulaşılması gerektiğini belirterek, Mesela Troiaya... Troia hala bir köy. Hatta köy bile değil, bir tarlanın ortasında taşların olduğu bir yer. Oraya giden insanlardan biz Troiayı hayal etmelerini bekliyoruz. Çıkarılan şeyler çok az ve çok da bir şeye benzemiyor. Yani Troia üzerine birkaç kitap okursanız, demek o okuduklarım burada cereyan etmiş. İlginç dersiniz. Zihninizde canlandırmanız lazım. Mevcuduyla anlamak ihtimali yoktur. Böyle bir şey için de hiç kimse gitmez diye konuştu.
     Bosna Hersek Kültür Tanıtma Ateşesi Cengiz Aydın ve Üsküp Kültür Tanıtma Ateşesi Muteber Şankazan da görev yaptıkları ülkelerdeki turizm çalışmalarını anlattı.
     Zirveye, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Avustralya Konsolosu Nicholas Sergi, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin, vali yardımcıları, kaymakamlar, belediye başkanları, kurum müdürleri ve sektör temsilcileri katıldı.
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Çanakkalede Turizm Zirvesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER