Çanakkale cephesini yansıtan Tarihe Saygı Parkı

Çanakkale cephesini yansıtan Tarihe Saygı Parkı yenileniyor -Gelibolu Yarımadasının tarihi geçmişini yansıtan ve adeta bir açık hava müzesi konumunda olan Eceabattaki park içerisinde, 40 figürden oluşacak bir kompozisyonla Bombate


ÇANAKKALE (A.A) - Bülent Ersöz - Çanakkale Savaşlarının tüm detaylarını gözler önüne seren, 2 bin 520 metrekarelik alan üzerine kurulu olan, denizden ve karadan kolaylıkla görülebilen Tarihe Saygı Parkında, bakım, onarım ve yenileme çalışmaları başlatıldı.
     Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Üyesi heykeltıraş Yrd. Doç. Dr. Nurettin Bektaş ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır, parktaki yenileme çalışmalarını inceledi. Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılacak çalışmalarda park içerisinde 40 figürden oluşan bir kompozisyonla Bombatepe Sırtı Vakasının canlandırılacağını söyledi.
     40 figürden oluşan kompozisyonda hem Anzak hem de Türk askerlerinin yer alacağını belirten Bektaş, Gerçekçi ifadeleriyle, elinde bombası, silahıyla ölen ve yaralanan askerlerin figürlerinden oluşan bir kompozisyon olacak dedi.
     Yeni figürlerin içlerinin demir aksamlı ve sert polyesterden sağlam şekilde yapılacağını kaydeden Bektaş, Yapılacak siperler gerçek boyutlarıyla Bomba Sırtı Vakasını birebir yansıtacak. Siperler arası 8 metre, ölüm muhakkak sözünü birebir yaşatacak diye konuştu.
     Yrd. Doç. Dr. Sayılır ise parkın birinci bölümde bulunan ve grafik sanatçısı Aydın Erkmen tarafından tasarlanan, Çanakkale Savaşlarını tasvir eden 44 metre uzunluğundaki resmin bulunduğu duvarın çalışmalar kapsamında yıkıldığını söyledi.
     Heykellerin görünümünü açmak ve alanı geniş tutmak için duvarın yakıldığını belirten Sayılır, böylelikle, heykellerin yoldan geçen vatandaşlar tarafından rahatça görülmesinin sağlanacağını ifade etti.
     Mevcut Gelibolu Yarımadası maketinin yenileneceğini bildiren Sayılır, Bilgilendirme levhaları lazer yardımıyla camlara yazılacak. Maket üzerinde yer alan Türk şehitlikleri, yabancı anıt ve mezarlıklarla köylerin maket görünümleri yeniden düzenlenerek, maketin onarım işlemleri tamamlanacak. Çalışmaların ardından parkın 18 Martta açılması planlanıyor. Park yeni bir görünüme kavuşacak. Türkiye de ilk defa gerçek insan boyutundaki heykellerle arazi üzerinde savaş canlandırması gerçekleşecek şeklinde konuştu.
    
     -Tarihe Saygı Parkı-
    
     Yrd. Doç. Bektaş ve ekibi, figürlerin ön çalışmasına yaklaşık 1 yıl önce başladı. Bazı heykellerin yüzleri, o yıllarda çekilmiş fotoğraflarda yer alan kahramanların yüzlerinden yararlanılarak oluşturuldu. Oluşturulan figürlerle savaş anındaki Türk ve Anzak askerlerinin, vücut dili ile yüzlerindeki ifadeler ön plana çıkartılıyor.
     Gelibolu Yarımadasının tarihi geçmişini yansıtan ve adeta bir açık hava müzesi konumunda olan Tarihe Saygı Parkı, Çanakkale Savaşlarının tüm detaylarını gözler önüne serecek şekilde, Tarihe Saygı Projesi kapsamında 2006 yılında yapıldı.
     Parkta, savaş malzemelerinin kullanıldığı alan ve Çanakkale Savaşlarına katılan 8 komutanın büstü, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkının 1/1000 ölçekli ve 30 metre uzunluğundaki maketiyle Çanakkale ilinin bulunduğu Anadolu yakasının 20 metre uzunluğundaki bir maketi yer alıyor. Makette, bölgedeki şehitlikler, yabancı mezarlıklar, anıtlar, yerleşim yerleri ve yollar bulunuyor.
     Parkta ayrıca merhum heykeltıraş Tankut Öktemin tasarladığı ve kızları tarafından bitirilen 12 metre yüksekliğindeki Tarihe Saygı Anıtı da yer alıyor.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Çanakkale cephesini yansıtan Tarihe Saygı Parkı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER