Çanakkale seramiği, eğitimli ellerde hayat buluyor

Çanakkale seramiği, eğitimli ellerde hayat buluyor -Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çanakkale Seramikleri Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezinde, hem Çanakkale seramiklerinin hem de alternatif ürünlerin üretimi yapılıyor -Ç


ÇANAKKALE (A.A) - Fikriye Susam Uyar - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Çanakkale Seramikleri Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezinde, hem Çanakkale seramiklerinin hem de alternatif ürünlerin üretimi yapılıyor.
     ÇASEM Müdürü Seyfullah Büyükçapar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ismini Çanaktan alan kentte uzun bir geçmişe sahip olan Çanakkale seramiklerinin istediği ünü tam anlamıyla elde edemediğini, üniversite olarak seramik üretimine gerekli özeni gösterdiklerini bildirdi. Sivil atölyelerin de aynı özeni göstermesi gerektiğini, böylelikle Çanakkale değerlerinin korunması anlamında ürünler üretileceğini kaydeden Büyükçapar, merkez olarak nitelikli eser üretimine önem verdiklerini bildirdi.
     ÇASEMde, hem Çanakkale seramiklerinin hem de alternatif ürünlerin üretimini gerçekleştirdiklerini söyleyen Büyükçapar, şöyle konuştu:
     Çanakkale seramikleri 17. yüzyıldan başlayarak günümüze kadar gelmiş, ilk başlarda kullanıma yönelik ürünler yapılmış. Bunun yanında görsel ve sanatsal anlamda da bir gelişme söz konusu. Seramiğin birçok evresi var işçilik anlamında. Genellikle çalışmalar çömlekçi çarkında gerçekleştirilmiş ve kırmızı çamur kullanılmış. Üzerine astarlama tekniğiyle bir takım rölyefler, fırça dekorları yapılarak günümüze kadar ulaşmış. Bunun örneklerini çıkan arkeolojik kazılarda ve müzelerde de görüyoruz. Bu nedenle Çanakkale seramikleri, 17. yüzyıldan günümüze kadar yok olmayan bir sürece sahip. Şu anda da bu örnekleri modern ve çağdaş formlar ekleyerek yapmaya çalışıyoruz. O günün şartlarında yorumlanan seramikler, bugün ele alındığında farklı bir anlam kazanıyor. Ateş, su ve toprağın birleşmesiyle meydana gelen seramik, görsel ve sanatsal anlamda da gelişiyor.
     Merkezde üretilen seramikleri, döner sermaye kanalıyla satışa sunduklarını belirten Büyükçapar, seramiklerde kullandıkları objelerin, genellikle kentin kültürünü yansıttığını ifade etti.
     Truva atı, deniz kültürü olduğu için yelkenli tabaklar gibi objelerle üretim yapıyoruz diyen Büyükçapar, Belirli bir dönemi ya da adını seramikten alan bir kentin seramiklerini çalışıyorsak, o yöne yönelik çalışmalar yapmak daha mantıklıdır. Bir tasarım söz konusu olduğunda, onu da karşılamaya çalışıyoruz ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Çanakkale seramiği, eğitimli ellerde hayat buluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER