ÇAYKURdan erken yaş çay üretimine telafi

ÇAYKURdan erken yaş çay üretimine telafi desteği -Genel Müdür Sütlüoğlu: "Yaş çayda erken hasada açıklanacak taban fiyatın yanında telafi fiyatı uygulayacağız. Vatandaşımız bu süreçte mağdur olmadan rahatlıkla çayını toplayacak,


RİZE (A.A) - ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, "Yaş çayda erken hasada açıklanacak taban fiyatın yanında telafi fiyatı uygulayacağız. Vatandaşımız bu süreçte mağdur olmadan rahatlıkla çayını toplayacak, biz de taze olarak işleme yapacağız" dedi.
     Sütlüoğlu, ÇAYKURda düzenlediği basın toplantısında, yarın itibarıyla Artvinden Giresuna kadar bütün bölgede yaş çay sezonunu başlatacaklarını, çay fabrikaları ve alım evlerini hizmete açarak ürün almaya başlayacaklarını belirtti.
     Yaş çay sezonunda sıkışıklık yaşanmaması için kampanyayı 7-8 gün erkenden açtıklarını ifade eden Sütlüoğlu, "Bu süreçte vatandaşlarımızın yükünü bir miktar azaltmayı amaçlıyoruz. Fabrikalarımız üretime hazır, süreci hızlı şekilde devreye sokabilirsek çayı taze olarak işleme şansını yakalamış olacağız" diye konuştu.
     Yaş çayın taze toplanmasından dolayı ürün kaybı yaşanacağını kaydeden Sütlüoğlu, şunları söyledi:
     "Tarlada bir ton yaş çay toplanan alanda hasat 600-700 kilogram seviyelerine düşebilir. Vatandaşın bu noktada mağdur olmaması için ürüne telafi fiyatı uygulayacağız. Yaş çayda erken hasada, açıklanacak taban fiyatın yanında telafi fiyatı uygulayacağız. Vatandaşımız bu süreçte mağdur olmadan rahatlıkla çayını toplayacak, biz de taze olarak işleme yapacağız. 5 Mayıstan itibaren çay yoğunluğunun artacağını hesaplıyoruz. Bu süre içerisinde ürüne kilogram başına 27 Nisanda 50 kuruş, 28 Nisanda 45 kuruş, 29 Nisanda 40 kuruş, 30 Nisanda 35 kuruş, 1 Mayısta 30 kuruş, 2 Mayısta 25 kuruş, 3 Mayısta 20 kuruş, 4 Mayısta 15 kuruş ve 5 Mayısta 10 kuruş telafi fiyatı ödemesi yapacağız."
     Sütlüoğlu, telafi fiyatı uygulamasının, kontrollü alım sistemi ve çayın kalitesini artırmak için yapılacağını kaydederek, şöyle devam etti:
     "Toplam kapasitemize ulaşana kadar üretici çayını rahatlıkla verebilecek. Kapasitemize ulaştıktan sonra kontrollü alım gerçekleştireceğiz. Üreticilerimize rahat çay vermelerini tavsiye ediyoruz. Erken çay vermelerinden kaynaklanan bir zarar söz konusu değil. Telafi desteklemesi ile vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz. Normal alım sistemine geçildikten sonra randevulu alım sistemini devreye sokacağız. Beş dönüme kadar çay bahçesi olan haftada bir gün, 5-10 dönüm arasında çay bahçesi olan haftada iki gün, 10-20 dönüm çay bahçesi olan haftada üç gün, 20 dönüm ve üzeri olan üretici haftada dört gün haftalık çay kontenjanını satabilecek."
     Kaliteye son derece önem verdiklerini belirten Sütlüoğlu, "Çayın en önemli özelliği çay yaprağının kaliteli olmasıdır. Çayın kaliteli toplanmaması bindiğimiz dalı kesmektir. Çayın gelecek nesillere gelir getirmesini, ürünün gelecekte devam etmesini istiyorsak, mutlaka kaliteli ürün toplayıp vermeliyiz. Aksi halde kaliteli mal, kalitesiz malı piyasadan kovar. Geçen yıl bir miktar iyileşme oldu ama yeterli değil. Dünyada çay çöpü ve lif diye bir şey yok. Bu, ürünü kötü vermekten kaynaklanan bir şeydir" dedi.
     Sütlüoğlu, telafi fiyatının sadece birinci sürgün dönemini kapsadığını, diğer sürgünlerde böyle bir uygulama yapmayacaklarını söyledi.
    
     -ÇAYKUR yeni ürün üretecek-
    
     Sütlüoğlu, erken toplanacak ürünün çok kaliteli olacağını ifade ederek, "Bu dönemde toplanacak üründen çok kaliteli kuru çay elde edeceğiz. Yeni bir marka ile değerli bir çayı, iyi bir fiyata piyasaya süreceğiz. çok değerli, çok farklı ve daha kaliteli bir ürün olacak. Piyasadaki fiyatın çok daha üzerinde olacak" diye konuştu.
     Sütlüoğlu, yeni marka ile ilgili ilerleyen zamanlarda gerekli açıklamayı yapacaklarını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Muhittin Sandıkçı / Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber ÇAYKURdan erken yaş çay üretimine telafi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER