ÇEKÜL Vakfı Başkanı Sözen Siirtte:

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Sözen Siirtte: Bütün dünya için söz konusu olabilecek nitelikte büyük bir tarihi, kültürel ve arkeolojik mirasa sahibiz


SİİRT (A.A) - Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Bütün dünya için söz konusu olabilecek nitelikte büyük bir tarihi, kültürel ve arkeolojik mirasa sahibiz dedi.
     Sözen, Danışma Kurulu Başkanı olduğu Tarihi Kentler Birliğinin 4. Bölge Toplantısına katılmak üzere geldiği Siirtte, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNESCOnun somut olmayan miras olarak adlandırdığı gelenek ve göreneklerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde canlılığını ve gücünü koruduğunu söyledi.
     Bunların saptanması ve somut olan kültürel miras ile korunması gerektiğini vurgulayan Sözen, söz konusu değerlerin yeni nesillerle paylaşılmasını istediklerini ifade etti.
     Sözen, Siirtin bu açıdan umut kaynağı olarak görüldüğünü de belirterek, şunları söyledi:
     Bu açıdan Tarihi Kentler Birliği Toplantısını Siirtte yapmamız çok doğru ve isabetli bir karar oldu. Siirtte zengin bir potansiyelin yanı sıra bu konuda çok istekli irade sahibi insanlar olduğunu gördük. Vali, milletvekilleri, belediye başkanları bu konuda çok arzulu olduklarını gösterdiler. Bu nedenle programımızın dışına çıkarak, Siirte ayrıcalık tanıdık. Önümüzdeki günlerde Siirtte çalıştaylar düzenleyerek yol haritası belirlemeye karar verdik. İlk çalıştayı mayıs ayında yapmayı planlıyoruz. 2013 yılı Siirt için kayıp bir yıl olmayacaktır. Burada yapılacak yeni araştırmalarla Türkiyenin tarihini değiştirecek önemde alanlar var. İstiyoruz ki bunların yanı sıra insanlar Tilloyu da görsünler. Bütün dünya için söz konusu olabilecek nitelikte büyük bir tarihi, kültürel ve arkeolojik mirasa sahibiz.
     Daha sonra Sözen ve beraberindekiler Tillo ilçesi ile Veyselkarani beldesindeki tarihi ve kültürel yerlerde incelemeler yaptı.
     Öte yandan Sözen ve beraberindeki heyet, kent gezisi sırasında Siirt Okuyor Kampanyası çerçevesinde Kültür ve Turizm Müdürlüğünce kahvehane ve pastanelerde kurulan kitaplıkları da inceleyerek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Remzi Usludan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
     Prof. Dr. Metin Sözen kampanyanın takdire layık olduğunu belirterek, Vali Ahmet Aydın, Uslu ve diğer yetkilileri kutladı.
    
     Muhabir: Ayhan Mergen / Meral Özdemir
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber ÇEKÜL Vakfı Başkanı Sözen Siirtte: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER