Cerrahi müdahale yöntemine ödül

Cerrahi müdahale yöntemine ödül -DÜde, yırtılan yapay kalp kapağının şemsiyeleme yöntemiyle kapatıldığı cerrahi müdahale, Türk Kardiyoloji Derneğine bildirilen 130 vaka arasında ilk 3e girerek ödüle layık görüldü (Fot


DİYARBAKIR (A.A) - Dicle Üniversitesinde (DÜ) bir hastanın yırtılan yapay kalp kapağının şemsiyeleme yöntemiyle kapatıldığı cerrahi müdahale, Türk Kardiyoloji Derneğine bildirilen en zor ve başarılı 130 vaka arasında ilk 3e girerek ödüle layık görüldü.
     Yaklaşık 7 yıl önce kalp romatizması nedeniyle kalbine takılan yapay kapağın yırtılması şikayetiyle İstanbuldaki bir hastaneye başvuran Ercan Anın (42) kalp kapağındaki yırtılma kapatılamadı.
     Artan nefes darlığı şikayeti ile DÜ Kalp Hastanesine başvuran Ercan Anın yapılan tetkiklerde yapay kapak kenarındaki yırtılma nedeniyle ciddi derecede geriye kan kaçışı olduğu ve hastanın akciğerlerinde kanın birikmesine bağlı nefes darlığı geliştiği saptandı.
     Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Sıddık Ülgen ve Yrd. Doç. Dr. Hasan Kaya ile Bezmi Alem Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Göktekinden oluşan bir ekip tarafından hastaya uygulanan anjiyo ile yırtık kalp kapağı başarılı bir şekilde kapatıldı.
     Yrd. Doç. Dr. Hasan Kaya yaptığı açıklamada, hastanın artan nefes darlığı şikayeti ile hastaneye geldiğinde gerçekleştirdikleri EKO incelemesinde yapay kapak kenarından ciddi derecede geriye kan kaçışı olduğunu ve hastanın akciğerlerinde kan birikmesi nedeniyle nefes darlığının geliştiğini saptadıklarını söyledi.
     İkinci bir açık kalp ameliyatının yüksek risk taşıması nedeniyle hastanın kalp kapağındaki yırtılmayı şemsiye yöntemiyle kapatılmasına karar verdiklerini ifade eden Kaya, Hastanın kasık damarından girilerek yaklaşık bir saat süren bir operasyonla kalp kapağındaki yırtığı şemsiye yöntemi ile kapattık. Hastamız 6 saat sonra yürümeye başladı. Ertesi günü taburcu oldu. Hastamız yeniden açık kalp ameliyatı olmasına gerek kalmadan sağlığına kavuştu dedi.
     Kaya, Kalp Hastanesinde gerçekleştirdikleri bu başarılı müdahalenin Türk Kardiyoloji Derneği Girişimsel Kardiyoloji Kongresinde Türkiye genelinde sunulan en zor ve başarılı vakalardan oluşan 130 vaka bildirisi arasında en iyi ilk 3 bildiri arasına girerek ödüle layık görüldüğünü belirtti.
     (SMA-İC)
<< Önceki Haber Cerrahi müdahale yöntemine ödül Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER