Ceviz ve şekerin birleştiği tat: Orcik

Ceviz ve şekerin birleştiği tat: Orcik şekeri -Elazığda ceviz ile üzüm veya dut şırasından yapılan orcikten esinlenerek üretilen orcik şekeri, yöresel bir lezzet olarak ilgi görüyor -Üretici Gündoğdu: En büyük hedefimiz, Elazığa h


ELAZIĞ (A.A) - İsmail Şen - Elazığda ceviz ile üzüm veya dut şırasından yapılan orcikten (cevizli sucuk) esinlenerek üretilen orcik şekeri, yöresel bir tat olarak ilgi görüyor.
     Üzüm ve dutun bolca yetiştirildiği Elazığda, bu iki meyveden kışlık olarak, birbirinden farklı lezzetler hazırlanıyor. Bunlardan en çok tercih edilenlerden birisi, ipe geçirilen cevizin üzüm veya dut şırasına batırılıp, kurutulmasıyla elde edilen orcik, bir diğer adıyla cevizli sucuk. Elazığlı üreticilerin, cevizli sucuktan esinlenerek, yine ceviz ve şekerden ürettikleri orcik şekeri de kentin ilgi gören tatlarından.
     Orcik şekerinin yapımı, ustalık gerektiriyor. Kazanlarda 140-150 dereceye kadar kaynatılan şeker şerbeti, mermer tezgah üzerinde mümkün olduğu kadar ısısını kaybetmeden ustalar tarafından hamur kıvamına gelinceye kadar yoğruluyor. Yorucu bir iş olduğu için ustalar sırayla yoğurma işlemini yapıyor. Gittikçe sertleşen hamur halindeki karışım, kancaya takılıp çekilerek uzatılıyor. Daha sonra mermer tezgah üzerine serilen hamurun içine ceviz konuluyor. İçinde ceviz olan karışım bir miktar daha çekilerek uzatılıyor. Karışım kuruduktan sonra, belirli uzunluklarda kırılarak orcik şekeri elde ediliyor.
     Daha çok iş yerlerinde üretilen orcik şekeri, çayın yanında kıtlama olarak tüketiliyor. Orcik şekeri, başka illere götürülmek üzere hediyelik olarak tercih ediliyor.
    
     -Hedef, orcik şekerini dünyaya tanıtmak-
    
     Kentte 18 yıldır orcik şekeri üreten İmam Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, orcik şekerinde dikkat edilmesi gereken özelliğin beyaz rengi olduğunu belirterek, bunun için özellikle yerli ceviz ve yine kentte üretilen pancardan üretilen şekeri kullandıklarını söyledi.
     Orcik şekerinin kıvamını tutturmanın zor olduğunu, her ustanın kendine has bir sırrı olduğunu ifade eden Gündoğdu, hamur haline gelen karışımın kancada yoğrulmasıyla lezzetinin arttığını kaydetti.
     Hamur haline gelen karışımın kıvamını kaybetmeden içine ceviz konulduğunu belirten Gündoğdu, şunları söyledi:
     İçinde ceviz olan karışım bez çuvala sarılır. Sarıldıktan sonra 2-3 kişi yan yana dizilir, şerit halinde çekilir uzatılır. Uzatıldıktan sonra bunun tezgahı vardır. Bu tezgahın üstüne tek tek 1-1,5 metre boylarında şeritler uzatılır. Bunlar soğuduktan, sertleştikten sonra eşit parçalarda kırılır ve poşetlenir.
     Orcik şekerinin yanı sıra orcik, pekmez, pestil, ballı lokma gibi yöresel lezzetleri de imal ettiklerini dile getiren Gündoğdu, Türkiyede bir çok bölgeye satış yaptıklarını, en büyük hedeflerinin Elazığa has olan bu yöresel lezzetleri dünyaya tanıtabilmek olduğunu bildirdi.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Ceviz ve şekerin birleştiği tat: Orcik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER