Çevre kirliliği riskine karşı elektrikli taşıtlara

Çevre kirliliği riskine karşı elektrikli taşıtlara ilgi artıyor -AKÜ Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bayrakçeken: Günümüzde içten yanmalı motorların, çevre kirliliğini çok ciddi boyutlara getirmesi ve fosil yakıtların önümüzd


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Canan Tükelay - Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Bayrakçeken, içten yanmalı motorların, çevre kirliliğini çok ciddi boyutlara getirmesi ve fosil yakıtların 40-50 yılda biteceği endişesiyle elektrikli taşıtlara ilginin arttığını bildirdi.
     Doç. Dr. Bayrakçeken, AA muhabirine, elektrikli taşıtların, elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren taşıtlar olduğunu söyledi.
     İçten yanmalı motorların, yüksek hız, uzun menzil, hızlı dolum, fazla ağırlık taşıma kapasitesi ve geniş bagaj imkanına sahip olduğunu belirten Doç. Dr. Bayrakçeken, şunları kaydetti:
     İçten yanmalı motorların sağladığı avantajlardan dolayı günümüzde elektrikli taşıtların kullanımı yeterince yaygınlaşamadı. Son yıllarda elektrikle çalışan makineler ve enerji depolama sistemleri teknolojilerindeki gelişmelere bağlı olarak elektrikli taşıt teknolojilerinde ilerlemeler sağlandı. Buna paralel olarak da daha yüksek menzil ve kullanım rahatlığı getirildi. Elektrik motorlu taşıtların en büyük avantajı, egzoz emisyonu ve gürültüsünün olmamasıdır. Bu nedenle çevre ve gürültü kirliliğini önleyici etkiye sahiptir. Atmosfere atılan kirleticilerin tümü içinde karbonmonoksidin yüzde 65i, azot oksitlerin yüzde 57si, hidrokarbonların yüzde 45i, benzin ve dizel yakıt kullanan taşıtların egzoz emisyonlarından kaynaklanmaktadır. Günümüzde içten yanmalı motorların, çevre kirliliğini çok ciddi boyutlara getirmesi ve fosil yakıtların önümüzdeki 40-50 yılda biteceği endişesi nedeniyle elektrikli taşıtlara ilgi artmaktadır.
    
     -Batarya dolum istasyonları yapımına hız verildi-
    
     Doç. Dr. Bayrakçeken, üretimine başlanan elektrikli otomobillerin, tek seferlik şarjla yaklaşık 200 kilometre üzerinde yol alabildiğini dile getirerek, bu otomobillerin saatte 180 kilometre hıza ulaşabildiğini anlattı.
     Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK), Fiatın Doblo modelini 2003 yılında 11 aylık bir çalışma sonucu hibrit elektrikli taşıt haline getirdiğini hatırlatan Doç. Dr. Bayrakçeken, şöyle devam etti:
     FNNS Savunma Sistemleri AŞ firması, zırhlı muharebe aracı ve mini tank projesi için TÜBİTAK ile iş birliğine girdi. ABD, İngiltere, Fransa gibi bazı önde gelen ülkeler, elektrikli taşıt kullanımını teşvik etmek için çeşitli projeler geliştirmektedir. Bununla elektrikli taşıtların kullanımında çok ciddi artışlar görülmüştür. Bu ülkelerde elektrikli araçların batarya dolum istasyonları yapımına hız verilmiştir. Bugün İngilterede 100, Fransada 200, Almanyada 60 dolum noktası bulunmaktadır. Ülkemizde ise önümüzdeki 5 yılda şarj dolum istasyonları yapılması ve yaygınlaştırılması planlanmaktadır. 2100 yılında dünyada sadece elektrikli taşıtların kullanacağı öngörülmektedir.
     Doç. Dr. Bayrakçeken, 2020de tüm yeni araçların yüzde 10unun elektrikli hibrit fonksiyonlu olacağının, 2035te ise araçlardaki motorların yüzde 50sinden fazlasının içten yanmalı olacağının öngörüldüğünü sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Çevre kirliliği riskine karşı elektrikli taşıtlara Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER