Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar: -Gelişen bir dünya ile bütünleşme doğrultusunda, ABye girme kararlılığı içerisinde, kalkınan ve gelişen Türkiye olarak, şehirlerimizin fotoğrafını düzeltmek zorundayız -Çinden sonra dünya


ADANA (A.A) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gelişen bir dünya ile bütünleşme doğrultusunda, ABye girme kararlılığı içerisinde, kalkınan ve gelişen Türkiye olarak, şehirlerimizin fotoğrafını düzeltmek zorundayız dedi.
     Bakan Bayraktar, Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şubesi ve Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYEMDER) tarafından Seyhan Otelde düzenlenen Adananın imar sorunları ve kentsel dönüşüm konulu inşaat sektörü kurulu toplantısında, dünya nüfusunun 7 milyarı geçtiğini, bu nüfusun yüzde 50den fazlasının da şehirlerde yaşadığını söyledi.
     Bu oranın gittikçe arttığını ve artacağını belirten Bayraktar, Türkiyedeki nüfusun 75 milyona dayandığını, bunun yüzde 76sından fazlasının da kasabalar, ilçeler ve şehirlerde yaşadığını ifade etti.
     2023 yılına kadar nüfusun 80 milyonu aşacağı ve şehir nüfusunun da yüzde 88lerin üzerine çıkacağının hesap edildiğini belirten Bayraktar, Gelişen bir dünya ile bütünleşme doğrultusunda, ABye girme kararlılığı içerisinde, kalkınan ve gelişen Türkiye olarak, şehirlerimizin fotoğrafını düzeltmek zorundayız. Ülkemizin konut stokunu mutlaka elden geçirmek durumundayız. Hele hele 24 bin 500 kilometre uzuluğundaki fay hatlarındaki yerleşimlerde depreme dayanıksız, salaş ve kaçak, mühendislik hizmeti almamış yapıları dönüştürmek zorundayız diye konuştu.
     Adananın da bu konuda hassasiyetinin bulunduğuna dikkati çeken Bayraktar, kent merkezinde yaklaşık 400 bin civarında konut olduğunu, bunların yüzde 65inin mimarlık ve mühendislik hizmeti almayan, düzensiz, deprem ve afet riski altındaki binalardan oluştuğunu kaydetti.
    
     -İnşaat sektörü-
    
     Türkiyenin başarılı olduğu sektörlerden birinin inşaat sektörü olduğunu dile getiren Bayraktar, Türkiyede iş yapan müteahhit ve inşaatçı sayısı 20 bin. İş yapmayanları da sayarsak 40 bin. 82 milyonluk Almanyada bu sayı 6 bin 500 civarında. Çinden sonra dünyada müteahhitlik hizmetlerinde en çok iş alan ikinci ülkeyiz. Bu bizim için büyük bir avantaj dedi.
     Kentsel dönüşümle ilgili çıkarılan yasayı anlatan ve bu yasanın günün şartlarına uyan bir yasa olduğunu bildiren Bayraktar, şunları söyledi:
     İnsanların yaşam ve hayat hakkını öne alan bir yasa çıkardık. Bu yasanın eksikleri olabilir. Ruhu ve mantalitesi itibariyle, yaptırım gücü itibariyle, insan vasıflı ve vatandaş odaklı olması, aynı zamanda gönüllülüğü öne alan yapısı itibariyle son derece günün şartlarına uyan bir yasa. Ama vatandaş çıkıp (Dur yapma, benim evimi yıkma) diyor. Biz evini dönüştürmek isteyenlerinkini dönüştüreceğiz. Öbürlerini kendileri dönüştürsün. İnsanların oturduğu bir apartman, gerçekten depreme ve afete karşı dermanı kalmamışsa, gerekli sağlamlık sağlamıyorsa ve bu bina S.O.S veriyorsa, zaten biz kanunu çıkarmasak belediye kanununda var. Mühürler ve yıkar. Ama yapmıyor, yapamıyor. Bu yasa ile bu işlerin önü biraz daha açıldı, biraz daha kolaylaştı. Ama biz diyoruz ki, istemeyenleri sonraya bırakacağız.
     Bayraktar, 2011 yılının başından bu yana 81 ilde yapı denetimi uygulanmaya başlandığını, inşaat ruhsatlarında kolaylıklar yaptıklarını, ancak denetimi de aynı oranda arttırdıklarını anlattı.
     İnşaat ruhsatı işlemlerini zorlaştırmanın insanları kaçak yapıya yönelteceğini ifade eden Bayraktar, imarlı bir bütünlük içinde şehirlerin fotoğraflarını güzelleştireceklerini belirtti.
     Türk müteahhitlerin dünya çapında daha fazla iş alabilir hale geleceğini ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:
     Bu antrenman onları kuvvetlendirecek. Bununla birlikte teknik müşavirlik sistemimiz çok gelişecek. Şimdi biz dünyada sayısal bakımdan, iş kapasitesi bakımından ikinci sıradayız ama, paranın hepsini getiremiyoruz. Yurtdışındaki işlerin müşavirleri biz değiliz. Müşavirleri Avrupalılar, ABDliler, Japonlar, onlar alıyor parayı orada. Türkiyenin morali düzelecek, insanların aidiyet duygusu devlete karşı artacak. Gettolaşma istidadı gösteren sıkıntılı bölgeler izole edilecek, buralarda komşuluk ilişkileri artacak, çocuklar parklarında oynayacak, böylelikle illegal oluşumların da önü kesilecek.
     Brezilyanın dünyada 6. büyük ekonomi olduğunu, ancak gettolaşma ve kaçak yapılaşmayla başa çıkamadığını vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:
     Biz onlardan iyiyiz Allahın izniyle. Çinin nüfusu 1,5 milyara yaklaşıyor, çok acil 15 milyon birim konuta ihtiyaç var. Biz 20 yılda 6,5 milyon konuttan bahsediyoruz. Hindistan da aynı şekildi. Türkiyede aşırı şekilde şehirlere göç, 1946dan 1950den itibaren plansız programsız yoğunlaşma, altından çıkılamaz bir hal aldı. Devletlerin, hükümetlerin geliştirdiği politikalar yetersiz kaldı. Şehirlerimiz yağ lekesi gibi çok kötü yapılaştı. Şimdi artık Türkiyenin gelmiş olduğu konum itibarıyla bunu halletme noktasındadır. Türkiye bu noktada, gelişmiş, modern bir ülke olabilmek için mutlaka bina stokunu yenilemek zorundadır.
    
     -Terör olayları-
    
     Türkiyenin yakaladığı istikrar sayesinde, gelişme ve kalkınma hamlesiyle yoluna devam ettiğini, dünyanın gıptayla Türkiyeye baktığını dile getiren Bakan Bayraktar, Avrupadaki ciddi ekonomik krize rağmen, Türkiyenin istikrarını koruduğunu, ihracatın arttığını kaydetti.
     Türkiyenin gelişmesinden rahatsız olanların terörle ülkeyi vurmak istediğini ifade eden Bayraktar, Onun için uyanık olacağız, akıllı olacağız, teröre prim vermeyeceğiz ve mutlaka terörü ülkemizden söküp atacağız. Bu noktada, ben bir bakan olarak konuşmaya hakkım yok. Konuşurken, terör meselesini açarken hicap duyuyorum, utanıyorum. Ciğerlerimiz, yüreklerimiz yandı bizim, yanıyor. 24 saat yanıyor arkadaşlar. Ama ne olursa olsun, biz öyle 4-5 tane çapulcuya pabuç bırakacak niyette değiliz. Ülkemizden terörü söküp atacağız. Türkiye, dünyanın en gelişmiş, en büyük 10 ekonomisi arasına girecek diye konuştu.
     Kentsel dönüşümde gönüllülük esasına göre hareket edeceklerini vurgulayan Bayraktar, Hangi belediye başardıysa, hazırladıysa getirsin orada yapacağız. CHPli olmuş, MHPli olmuş, başka bir partiden olmuş, AK Partiden olmuş hangi partiden olursa olsun, hangisi başardıysa, bu millete hizmet ediyorsa onunkini yapacağız. Diğerleri sonraya kalsın. Biz kimsenin evini yıkmayız, yapsak yapsak ancak insanımızın yuvasını yaparız dedi.
     Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci, MÜSİAD Adana Şube Başkanı Bilal Nadir Gök ve AYEMDER Başkanı Murtaza Kılçıkın da konuşma yaptığı toplantıya, çok sayıda davetli katıldı.
    
     Muhabir: Ali Güreli-Aykut Ünlüpınar
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER