Çiftçiler güneş enerjisinden elektrik üretecek

Çiftçiler güneş enerjisinden elektrik üretecek


BİTLİS (A.A) - Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden, Ahlatlı çiftçilerin, güneş enerjisinden elektrik üretmesi için proje çalışması başlattıklarını söyledi.
     Demirden, yaptığı açıklamada, Ahlatta sulu tarım yapan çiftçilerin en büyük sorununun elektrik enerjisi ve elektrik borcu olduğunu belirtti.
     Sürdürülebilir tarımsal kalkınma için, sonsuz enerji kaynaklarının başında güneş enerjisinin geldiğini ifade eden Demirden, şöyle konuştu:
     Çiftçiler, Avrupa Birliği, DAKA ve Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme projelerinden yararlanarak, güneş enerjisinden elektrik üreten sistemler kurabilecek. Bölgemizdeki çiftçiler, özellikle sulu tarım alanlarında patates ve şeker pancarı üretimi yapıyor. Yüksek elektrik fiyatları ve biriken elektrik borçlarından dolayı, çoğu çiftçimiz zor durumda. Patates üretimi yapan çiftçilerin çoğunun 20 ile 100 bin lira arasında değişen elektrik borcu bulunmakta. Çoğu çiftçimiz elektrik borcundan dolayı icralık oldu ve tarım yapamıyor. Bu nedenle çiftçiye güneş enerjisinden elektrik üretmeleri için öneride bulunuyoruz.
     Çiftçilerin kuracağı bu sistemle elektriklerini üreterek, enerji maliyetlerini düşüreceğini bildiren Demirden, bu yöntem para kazanma ve aynı zamanda ülkenin dış enerji açığını kapatmaya katkı sunacağını kaydetti.
     Demirden, şöyle konuştu:
     Çiftçi ve sanayicilerin, artık kendi elektriklerini üretmesi gerekiyor. Çiftçimiz proje üreterek, Avrupa Birliği, DAKA ve Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Desteklemeler Programından yüzde 50 hibe alabilir. Çiftçilerimiz bu sayede ihtiyaç duyduğu elektriği temin edebilir. Enerjinin fazlasını da TEDAŞa satılabilir. Bu proje 2 ile 3 yılda kendini amorti eder. Bu proje hakkında çiftçileri, sanayicileri ve halkı bilgilendirmek için bir toplantı düzenleyeceğiz.
    
     Muhabir: Selcan Bayar / Şener Toktaş
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin
<< Önceki Haber Çiftçiler güneş enerjisinden elektrik üretecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER