Çin Devlet Televizyonu, Kütahya çinilerini dünyaya

Çin Devlet Televizyonu, Kütahya çinilerini dünyaya tanıtacak -Belgesel program ekibi, Türkiyede çini, seramik ve porselenin başkenti diye bilinen Kütahyada çini üretimini görüntüledi -Çini sanatçısı Yiğitin atölyelerinde yapılan çeki


KÜTAHYA (A.A) - Selma Kocabaş - Uydular aracılığıyla dünyanın birçok bölgesinde izlenebilen Çin Devlet Televizyonu (CCTV) belgesel program ekibi, Türkiyede çini, seramik ve porselenin başkenti diye bilinen Kütahyada çini üretimini görüntüledi.
     Prodüktör Mesut Coşkun, sunucu Feing Yao Yang ve kameraman Hakan Eroldan oluşan ekip, Kütahyanın tanınmış çini sanatçılarından İsmail Yiğitin atölyelerinde belgesel program için çekimler gerçekleştirdi.
     Yiğit ile Türkiye ve Kütahyada çiniciliğin geçmişi hakkında röportaj da yapan ekip, çamurun, göz alıcı renklere sahip çini objelere dönüşümünü kaydetti.
     Coşkun, AA muhabirine, Çinde çininin 4 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu ve bu ülke gibi bir marka olan Türkiyedeki çiniciliğin ilgilerini çektiğini söyledi.
     Türkiye çiniciliğinde önemli bir yere sahip Kütahyada çininin yapımı, desenleri ve tarihi hakkında Yiğitten ayrıntılı bilgi aldıklarını ve çini objeler oluşturulmasının her aşamasına belgeselde yer vereceklerini dile getiren Coşkun, şöyle konuştu:
     İpek Yolunun açılmasıyla çini, Çinden Japonya, Kenya, Filipinler, Mısır, Tayland, İran, Irak gibi ülkelere ulaşmış. Çin çinilerinde çok farklı desenler var. Mucize, efsane, savaş ve tarihi olaylar, çinilere resmediliyor. Çinde çinicilik, yaygın olarak Jiang Xi ilinin Jing De ilçesinde yapılıyor. Halen müzelerde sergilenen, eski çağlarda yapılmış orijinal çiniler bulunuyor. Milattan Önce (MÖ) 2000li yıllardan bugüne ulaşan eserler de müzayedelerde çok yüksek bedellerle alıcı buluyor. 7 yıl önce Çin hanedanına ait bir çini obje, Londrada 37 bin dolara satıldı.
    
     -Elimden geldiğince Türk çiniciliğini anlattım-
    
     Ekip üyelerine birer eserini hediye eden İsmail Yiğit de çiniyle ilgili dünyada iz bırakan Çinde, Türk çinilerini tanıtan bir belgesel yayınlanmasını ilginç bulduğunu bildirdi.
     Çini sanatının, dünyanın pek çok ülkesinde ilgi gördüğünü anlatan Yiğit, şunları kaydetti:
     İngiltere, Avrupanın diğer ülkeleri, ABD, Arap ve Afrika ülkelerinde açtığımız stantlarda, küçük bir imalathane örneği oluşturarak yaptığımız gösterilerde yoğun ilgi görmemiz, çini sanatının her kültüre hitap eden bir sanat dalı olduğunu gösteriyor. Çini sanatında Türkiye gibi bir merkez olan Çinin resmi televizyon kanalı aracılığıyla Kütahya çinilerimiz tanıtılacak. Bunun sorumluluğuyla röportaj sırasında elimden geldiğince Türk çiniciliğini anlattım.
     Çekimlerin ardından atölyeyi ziyaret eden Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İhsan Tunçoğlu ile yönetim kurulu üyeleri, Kütahya hakkında bilgi verdikleri ekibe, cemiyetin logosu bulunan çini tabaklar hediye etti.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Çin Devlet Televizyonu, Kütahya çinilerini dünyaya Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER