Cizre aşurenin patentine talip

Cizre aşurenin patentine talip -Cizre Meslek Yüksekokulunca hazırlanacak proje ile Türk Patent Enstitüsüne aşure için patent başvurusu yapılacak


DİYARBAKIR (A.A) - Nurten Aslan - Şırnakın Cizre ilçesi, aşurenin tarihteki ilk çıkış yeri oldukları iddiasıyla aşurenin patentini almak istiyor.
     Muharrem ayı nedeniyle Türkiyenin birçok yerinde aşure etkinliği düzenlenirken, Hazreti Nuhun kabri bulunan Cizrede Nuhun Gemisinden kurtulanların son yemeği olarak kabul edilen aşurenin patentini almak için çalışma başlatıldı.
     Cizre Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Gürbüzer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tufan hadisesinin Cizre bölgesinde olduğunu, Cudi Dağının da bu bölgede bulunduğunu söyledi.
     Nuhun Gemisinin Cudi Dağına oturduğunu, bunun Kuran-ı Kerimde de ayetle sabit olduğunu vurgulayan Gürbüzer, Nuhun Gemisinde bulunan 70-80 kişinin hazreti Nuh ile beraber olduğunun söylendiğini, gemidekilerin Kurtuluş Günü gemide kalan azıkları bir araya getirdiğini, bunların 10 çeşit hububattan oluştuğunu dile getirdi.
     Gemidekilerin hububatları bir arada pişirip yediklerini, 10 çeşit hububattan dolayı pişirdikleri yemeğe 10 anlamındaki Aşure denildiğini anlatan Gürbüzer, böylece aşurenin de yöreye has bir ürün olarak ortaya çıktığını vurgulayarak Dolayısıyla bu topraklarda bu olay cereyan etmiş. Aşurenin buradan yayıldığını iddia ediyoruz. Ondan dolayı da aşurenin patentinin buraya ait olduğunu düşünüyoruz şeklinde konuştu.
    
     -Kimse patent başvurusunda bulunmamış
    
     Yrd. Doç. Dr. Gürbüzer, yaptıkları araştırmaya göre, aşurenin patenti ile ilgili bugüne kadar herhangi bir başvuru yapılmadığını tespit ettiklerini bildirdi.
     Cizrenin tanıtımı kapsamında, Tufan olayının bölgede meydana geldiği gerçeğinden hareketle aşurenin de bu yöreye has bir ürün olduğunu, patent başvurusu yaparak coğrafi işaret tescilini gerçekleştireceklerini dile getiren Gürbüzer, başvuru için hazırlıklara başladıklarını, dosyayı hazırlayarak en kısa sürede Türk Patent Enstitüsüne başvuracaklarını anlattı.
     Gürbüzer, Bölge, terörle anılır olmuş. Bölgenin hazreti Nuhun yaşadığı bölge olduğunu, böyle güzel bir geleneğin buradan başladığını duyurmakla Cizrenin olumlu yönde tanıtımına katkıda bulunacağız diye konuştu.
     Bu yıl bir caminin avlusunda 1. Geleneksel Cizre Nuh Nebi Aşure Şenliğini düzenlediklerini, şenlikte bin 500 kişiye aşure dağıttıklarına da değinen Gürbüzer, önümüzdeki yıl aşurenin patentini de alarak bu etkinliği yaygınlaştıracaklarını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Cizre aşurenin patentine talip Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER