Çocuk evleri, mutluluk saçıyor

Çocuk evleri, mutluluk saçıyor -Diyarbakırda koruma ve bakım altında bulunan çocuklara yönelik koğuş sisteminin yerini alan evlerde kalan 50 çocuk, psikolog, sosyolog veya çocuk gelişimci nezaretinde yaşamlarını sürdürmenin mutluluğun


DİYARBAKIR (A.A) - Meral Özdemir - Diyarbakırda koruma ve bakım altında bulunan çocuklara yönelik koğuş sistemiyle hizmet veren birimlerin yerini alan çocuk evleri, çocukları hayata katıyor.
     Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Oktay Taş AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün koruma ve bakım altında bulunan çocuklara yönelik hizmet sunumunda, koğuş sistemiyle hizmet veren birimlerin daha küçük birimler haline dönüştürülmesi, nihai hedef olarak ise çocukların aile ortamına kavuşturulması yönünde çalışması bulunduğunu söyledi.
     Diyarbakırda daha önce 7-12 yaş çocukların kaldığı Yenişehir Çocuk Yuvasının binanın fiziki değişikliğe el vermemesi nedeniyle koğuş sistemiyle hizmet verdiğini ve çocukların 8-10 kişilik odalarda kaldığını belirten Taş, Aralık ayında fiilen çocuk yuvasını kapatarak burada kalan çocukları Çocuk Evi olarak tanımladıkları hizmet birimlerine yerleştirdiklerini bildirdi.
     Taş, çocuk evinde, 4-8 yaş arasında, eğer çocuklar kardeş ise tercihen kardeşleri bir arada, kardeş değillerse aralarında en fazla 3 yaş farkın olduğu çocukların bir arada kaldığını ifade ederek, Çocuklarımız toplumun içinde yetişiyor. Hepimizin oturduğu sitelerde, apartmanlarda daireler kiralanıyor, başında evin sorumlusu öğretmen, çocuk gelişimci, psikolog veya sosyolog unvanına sahip bir ev sorumlusu ve bakım personeli var. Evde çocuklarımızın, kendisine ait odası, dolabı var. Çocuk evi, her türlü ihtiyacının karşılandığı bir hizmet modeli. Çocuk hayata daha güvenle bakıyor, geleceğini daha sağlıklı planlayabiliyor. Komşuluk, arkadaşlık ilişkileri, sahiplenme duygusu daha çok gelişiyor. Diyarbakırda şu anda 9 tane bu şekilde evimiz hizmet veriyor. Evlerimizde de toplam 50 çocuğumuz bulunuyor dedi.
     Yenişehir çocuk yuvasını kapatırken, yaklaşık 24 çocuğu evlere yerleştirdiklerini diğer çocukları ise geçici olarak Silvan yolu üzerinde Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdunun bulunduğu bölümdeki boş birimi 2-3 kişilik odalara dönüştürerek yerleştirdiklerini aktaran Taş, süreç içinde evlerin sayısını artırdıkça tüm çocukları, çocuk evlerine yerleştireceklerini anlattı.
    
     -Kurum bakımı son seçenek-
    
     Taş, bütün koruma ve bakım altında bulunan çocukların aile ortamına kavuşturulmasının temel hedef olduğunu belirterek, Eğer ailede herhangi bir ihmal ve istismar durumu söz konusu değilse, yapılacak çalışmayla öz aileye döndürmek, döndürülmesi mümkün olmayan çocukları koruyucu aileye, öz aile ve koruyucu aile dışında mümkün olmayanları da evlat edindirme sisteminden yararlandırmak. Eğer bu üç alternatif de mümkün değilse o zaman kurum bakımı bizim için en son seçenek. Kurum bakımında da temel hedefimiz, bütün çocuklarımızın çocuk evlerine yerleştirilmesidir diye konuştu.
     Diyarbakırda son dönemlerde çocuk evlerine ağırlık verdiklerini, şu anda 9 çocuk evinin aktif olarak hizmet verdiğini, erkek yetiştirme yurdu, 0-12 çocuk yuvası ve kız yetiştirme yurtları şeklinde çocukların koruma ve bakım hizmetlerinin devam ettiğini anlatan Taş, şöyle konuştu:
     İlerleyen süreçte ev sayısını artırdıkça buradaki çocuklarımızı çocuk evlerine yerleştireceğiz. Psiko-sosyal gelişim açısından, çocuğun toplu yaşamdan uzaklaşıp daha küçük birimlerde akranıyla birlikte kalması, onlara ev ve aile ortamına yakın bir hizmet sunumu, çocuğun gelişiminde ciddi katkıları var. Çocuğun kendine olan öz güveni akademik başarısı, çevreyle uyumu ve ilişkisindeki bütün alanlarda biz bunu rahatlıkla görüyoruz.
     Bütün çabamız çocuk evleri sayısını artırmak. Koğuş sistemi ile hizmet veren birimlerimizi dönüştürmek, kaldı ki şu anda koğuş sistemi ile hizmet veren birimimiz kalmadı. Bu açıdan da memnunluk duyuyoruz. Son zamanlarda bakanlığımızın yoğunluklu olarak üzerinde çalıştığı koruyucu aile sistemi, yeni yönetmenlikle gündeme getirildi. Sayın bakanımız Fatma Şahinin bu konuda yoğun çabası söz konusu. Koruyucu aile sisteminin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar planlayacaklar. Bu kapsamda kurumlarımız da koruma ve bakım altında bulunan çocuklardan öz ailesine bir şekilde döndürülme imkanı olmayan çocuklardan koruyucu aile bulma ile ilgili alternatifli sistem geliştirildi. Ona yönelik çalışmalarımıza hız vereceğiz.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Çocuk evleri, mutluluk saçıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER