Çocuk ve Gençlerde Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite

Çocuk ve Gençlerde Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite Bozukluğu ve Yeni Yöntemler


ANTALYA (A.A) - Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği Aile Söyleşisine konuk olan Dr. İbrahim Bilgen, Çocuk ve Gençlerde Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite Bozukluğu ve Yeni Yöntemler konusunda bilgi verdi.
     Büyükşehir Belediyesinin halkı bilgilendirmeye yönelik düzenlediği Aile Söyleşilerinin konuğu olan psikiyatrist ve psikoterapist Dr. İbrahim Bilgen, AKM Perge Salonunda Çocuk ve Gençlerde Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite Bozukluğu ve Yeni Yöntemler konulu söyleşi gerçekleştirdi.
     Hiperaktivite ile dikkat eksikliğinin farklı şeyler olduğunu belirten Bilgen, Bunların aynı şey olduğunu zanneden çoğu insanın hayatı mahvoluyor. Dikkat eksikliği daha çok kız çocuklarında görülür, bir odaklanamama sorunudur. Sınava, derse, oyuna yeterince odaklanamaz. Hiperaktivite ise erkek çocuklarda daha çok görülen bir rahatsızlıktır. Başlangıç yaşı 3 olarak biliniyor. Okul çağındaki çocukların yüzde 3-5inde görülür dedi.
     Hiperaktif insanların eğlenceyi çok sevdiklerini vurgulayan Dr. İbrahim Bilgen, Onlar için hayat, önce ödül sonra bedeldir. Anne babayla pazarlık yaparlar. Önce oyun oynayayım, sonra ödevimi yaparım gibi. Hiperaktivite asla bir zeka geriliği değildir. Bu çocukların ailelerinde ise sıklıkla depresyon ve ansiyate bozukluğu olduğu görülür diye konuştu.
     Hiperaktivite bozukluğunun üç farklı tipi olduğunu bildiren Bilgen, şunları söyledi:
     Bunlardan biri korkusuz diye tabir edebileceğimiz tiptir. Örneğin hep yanlış iş yatırımı yaparlar ve batırırlar. O işe girmeden önce olumlu bir örneği hep öne sürerler, ama olumsuz birçok örneği görmezden gelirler. Yani bu rahatsızlık sadece çocuklarda değil, yetişkinlerde de var. Diğer grup ise kaygısızlar. Şişmandırlar, üşengeçtirler, hep yanlış sonuçlar bulurlar, hata yapar, zamanı planlayamazlar. Son olarak bunların her ikisi de olabilenler var.
     Dr. İbrahim Bilgen, bu tür rahatsızlıklar konusunda son dönemde yapılan bilimsel araştırmaları ve yenilikleri anlattı. Bilgenden sonra Dr. Lars Persson, İşitsel Algı Eğitimi ve Etkileri, Dr. Selvi Persson ise Otizmde Yeni Yöntemler konularını ele aldı.
    
     Muhabir: Yusuf Karadağ
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Çocuk ve Gençlerde Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER