Çocuklarda solunum yolu hastalıklarına dikkat

Çocuklarda solunum yolu hastalıklarına dikkat -KTÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baki: Türkiyede doğan her bin çocuktan 35i, ilk 5 yaş içinde solunum yolu hastalıkları dolayısıyla hayatını kaybediyor


TRABZON (A.A) - Tuğba Yardımcı Mısır - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baki, Türkiyede doğan her bin çocuktan 35inin, ilk 5 yaş içinde solunum yolu hastalıkları dolayısıyla hayatını kaybettiğini söyledi.
     Prof. Dr. Baki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuk solunum yolu hastalıklarının tüm dünyada en sık görülen hastalık grubu olduğunu belirterek, Üst solunum yolu hastalıkları astım, verem, zatürre ve doğumundan itibaren birden çok organı etkileyerek bu organlarda işlev bozukluklarına yol açan kistik fibrozis en sık görülen göğüs hastalıklarındandır. Halen ülkemizde doğan her bin çocuktan 35i, ilk 5 yaş içinde solunum yolu hastalıkları dolayısıyla hayatını kaybediyor dedi.
    
     -Dünyada her yıl zatürreden 4 milyonu aşkın çocuk ölüyor-
    
     Solunum yoluna bağlı ölüm nedenlerinin ilk sırasında zatürrenin geldiğini ve dünyada her yıl zatürreden 4 milyonu aşkın çocuğun hayatını kaybettiğini ifade eden Prof. Dr. Baki, şöyle devam etti:
     Kistik fibrozis, doğuştan olan hayat boyu sürebilen ishal ve tekrarlayan bronşit, zatürre atakları ile birlikte olan ve ülkemizde tahminen 2 bin ile 2 bin 500 doğumda bir görülen genetik bir hastalıktır. Tedavi edilmediği zaman ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır.
     Prof. Dr. Baki, Karadeniz bölgesinde ve ülke genelinde tüberkülozun da sıklıkla görüldüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Tüberküloza bağlı olarak da maalesef çocuklarımız ölebiliyor ya da sakat kalabiliyorlar. Çocuk solunum yolu hastalıklarından en önemlilerinden birisi de astımdır. Bölgemiz ve ülkemizde her 100 çocuktan 5i astımlı. Ülkemizde çocukların ölümlerine neden olan en önemli hastalıklarlar bunlardır.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Çocuklarda solunum yolu hastalıklarına dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER