Çocukları kan kanseriydi, anneler kan kardeşi

Çocukları kan kanseriydi, anneler kan kardeşi oldu -Lösemili çocuklarıyla hastanelerde yıllar süren yaşam mücadelesini kazanan anneler, şimdi LÖSEVin atölyelerindeki üretime katılarak başka annelerin hasta çocuklarını hayata bağlı


İZMİR (A.A) - Efsun Yılmaz - Lösemili çocuklarıyla hastane koridorlarında yıllar süren yaşam mücadelesini kazanan anneler, şimdi Lösemili Çocuklar Vakfının (LÖSEV) atölyelerindeki üretime katılarak başka annelerin hasta çocuklarını hayata bağlıyor.
     Karşıyakadaki LÖSEV atölyesinde lösemili çocuklar yararına bebek, çanta, oyuncak üreten anneler, hastalığa karşı verdikleri mücadeleyi, çocuklarının yeniden sağlığına kavuşmasını ve diğer lösemili çocukların anneleriyle kurdukları dostluğu AA muhabirine anlattı.
     Zeliha Bol, kızı Zehraya ortaokul yıllarında lösemi teşhisi konduğunu, tedavinin 3 yıl sürdüğünü, bu süre içinde kızının yürüyemediğini, konuşamadığını ifade etti.
     Kemoterapi ve ışın tedavisi alan kızının sağlığı için eve misafir bile kabul edemediklerini belirten Zeliha Bol, Kızım hastalandığında 14 yaşındaydı, şimdi 18 yaşında. Saçı döküldüğü için çok etkilendi, eşim, ben, oğlum o zaman çok yıkıldık ama şimdi iyiyiz. Zehra iyileşince ben de LÖSEVin atölyesine gelmeye başladım. Burada hem üretime katılıyoruz, hem biraz da para kazanıyoruz. Birbirimizi de anlıyoruz, ailevi sıkıntılarımızı konuşuyoruz, birbirimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Artık birlik olduk dedi.
    
     -Çocuğum hastalandı, eşimin saçı 10 günde ağardı-
    
     Lösemiyi yenen bir başka çocuğun annesi Fatma Türkal (39) kızı Aybügenin hastalandığında 12 yaşında olduğunu ve mücadelesinin 2 yıl sürdüğünü belirtti.
     Hastalık süresince çok sıkıntılar yaşadıklarını vurgulayan Türkal, şöyle konuştu:
     Ben daha dirençliydim, çocuğum hastalanınca eşimin saçı 10 günde ağardı. Çok zor süreçler geçirdik biz. Doktorların ve LÖSEVin sayesinde şimdi iyiyiz. O günleri hatırlamak bile istemiyorum. Doktorlar kızıma kanser deyince inanamadım, çocuğumu hastaneden kaçırmak istedim ama şimdi o günler geride kaldı. Kızım artık büyüdü ve okuyacak. İnşallah hayırlı biriyle evlenecek. Sağlıktan öte hiçbir şey önemli değil. Eskiden gelin, görümce, kaynanaya kafayı takardım. Evim yok diye üzülürdüm, o da oldu ama hiç önemli değilmiş bunu öğrendim. Benim kullanmadığım sakinleştirici kalmadı. Bugün ise başım sıkıştığında akrabalarımı değil, atölyedeki diğer lösemili çocukların annelerini arıyorum. Cumartesi günleri çalışmıyoruz. O gün bile arkadaşlarımı görmek istiyorum.
    
     -Bu atölyede dostlarımızı bulduk-
    
     Kadriye Harmancı (45) ise oğlu Yusuf Talha Harmancının 8 yaşında kan kanseri olduğunu, tedavi sonrası hastalığın tekrarladığını, iki kez mücadele verdiklerini söyledi.
     LÖSEV bebeği ürettikleri atölyede birbirleriyle dertleştiklerini ifade eden Harmancı, Tedavi süreci ağır bir süreç. Toplum da bu hastalık konusunda bilinçsiz. Lösemili çocuğun yüzüne bile yazık diyenler oluyor. Biz çocuğun morali yüksek olsun istiyoruz dedi.
     Ailece depresyon tedavisi gördüklerini söyleyen Harmancı, Hiç kimsemiz yoktu ama atlattık. Bu atölyede dostlarımızı bulduk, bizim için terapi oldu diye konuştu.
     Kadriye Harmancı, atölyede ürettikleri bebeğin hem kendileri hem de diğer lösemili çocukların anneleri için umut olduğunu, asla sadece oyuncak olarak algılanmaması gerektiğini vurguladı.
     Filiz Gültekin, oğlu Mehmet Gültekinin 4 yaşında hastalandığını, o tarihten sonra 3 yıl evini göremediğini dile getirdi.
     Mehmetin hastalığını öğrendiğinde hamile olduğunu aktaran Filiz Gültekin, Kan aramak, insanlara yalvarmak çok zor. Biz çok zorlandık. Oğlumun hastalığı yüksek riskliydi. Eşim ölüm riski olduğunu benden bile saklamıştı. Oğlum iyileşti ama ben hala sıkıntısını atlatamadım. Burada arkadaşlarımla avunuyorum dedi.
     LÖSEV İzmir yetkilileri de atölyede kadınlara iş imkanı sağlamaktan mutluluk duyduklarını, atölyede üretilen her ürünün lösemili çocuklar için yaşam şansı olduğunu açıkladı.
    
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Çocukları kan kanseriydi, anneler kan kardeşi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER