Çocukların gözüyle çöp insanların bir günü

Çocukların gözüyle çöp insanların bir günü -Mavitay Çocukların Kültür Evinin, İngilteredeki ortağı ile hazırladığı proje kapsamında çocuklar, teneke kutu, karton, plastik parçaları, deterjan kapları ve su şişeleri atıklarından


ÇANAKKALE (A.A) - Fikriye Susam Uyar - Tandem Kültür Yöneticileri Değişim Projesi kapsamında Mavitay Çocukların Kültür Evinin, İngilteredeki proje ortağı ile yürüttüğü çalışma kapsamında hazırlanan Çöp insanların maceraları sergisi, Çanakkale Belediyesi Yazar ve Sanatçı Evinde açıldı.
     İngiltereden Paddy Burton ve Joseph Robson ile Çanakkaleden Erdinç Alnıak, Evren Aldoğan, Gizem Alnıak, Kadriye Güner ve Elif Feyizoğlu rehberliğinde yürütülen atölye çalışmalarında çocuklar, topladıkları teneke kutular, su şişeleri, deterjan kapları, telefon ahizesi, köpük, plastik borular, yumurta kartonu ve eski ayakkabılar gibi çöplerden insan heykelleri yaptı.
     Yazdıkları senaryolara uygun olarak her heykelin hikayesini fotoğraflayan çocuklar, proje sonunda, 6 heykel ve 6 foto-hikaye ortaya koydu.
     Mavitay Çocukların Kültürevi eğitmenlerinden Gizem Alnıak, uluslararası katılımcılarla yapılan çalışmada projede ortaklarının, İngiltere olduğunu söyledi.
     Alnıak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklarda çöp toplama alışkanlığını geliştirme adına yaptıkları proje öncesinde de, çöplerle atölyede doğaçlama bir heykel yaptıklarını bildirdi.
     Bunun kısa süreli bir atölye çalışması olduğunu, çöpleri geri dönüşüme götürürken başlarına gelen bazı olayları sahnelemeye başladıklarını ifade eden Alnıak, çöplerin değişik sergileme yöntemi kapsamında hazırladıkları çöp heykeli belirli yerlere yerleştirdiklerini anlattı.
     Çalışmalarını fotoğraf kareleri ile ölümsüzleştirdiklerini anlatan Alnıak, bunun İngilteredeki ortaklarının dikkatini çekmesi üzerine Çöp insanların maceraları projesinin ortaya çıktığını bildirdi.
     Bunun üzerine 6 tane çöpten heykel yaptık ve çocukların bunlar için yazdığı senaryolar ortaya çıktı. Bu senaryolar, fotoğraf kareleri ile de hayata geçmiş oldu. Farklı 6 grup, farklı 6 heykel yaptı diyen Alnıak, çocukların çöpleri kendilerinin biriktirdiğini dile getirdi.
    
     -Amaç bilinçli çöp toplama-
    
     Çöplerin ayrıştırılmasında çürümeyen, çok kirli olmayan ve bakteri üretmeyen olmasına özen gösterdiklerini vurgulayan Alnıak, şöyle konuştu:
     Çocuklardan çöpleri atölyeye getirmelerini istedik. Bu çöplerden neler yapabileceğimizi düşünmek içinde bütün çöpleri hepsini yaydık ve çöp insanlar kendiliğinden çıktı diyebilirim. Amaç bilinçli çöp toplama. Geri dönüşüm olayını bilinçli olarak çocuklara vermek. Bu çöp adamları Çanakkalede gezdirdik ve insanlarla iletişime geçtik. Çocukların senaryosuna göre, çöp insanların bir gününü fotoğraflarla da anlattık. Çocukların hayal gücüyle çöp insanlarla bir senaryo gerçekleştirdik ve onu kareledik. Çalışmaların tamamlanmasının ardından 6 çöp insanı ve onların bir gününü anlatan Çöp insanların maceraları sergisini açtık.
     Atıkların bilinçli toplanmaması durumunda bunun hem doğaya zarar verdiğini, hem de geri dönüşümünün sağlanamadığına dikkati çeken Alnıak, çevre bilincinin küçük yaşlarda kazanılacağını vurguladı.
    
     -Çöp insanların bir günü-
    
     Çocuklar, topladıkları çöplerden ürettikleri 6 çöp insanın bir gününü nasıl geçireceğine yönelik senaryo yazdı. Bu senaryoyu uygulamaya koyan çocukların fotoğraf karelerinde, çöp insanların bir günü şöyle anlatılıyor:
     Çöp insanlar Çanakkale Belediyesinin çöp konteynerinden çıkıyor ve kaçıyor. Sonra çocuklarla karşılaşıyor ve çocuklar onlara yol gösteriyor, yönlendiriyor. Çöp insanlar, çocuklarla birlikte bankalar sokağına geliyor, buradaki bankta oturuyor, insanlara bakıyor. Üzerinde yazılı olan notla aç olduğunu bildiriyor ama insanlar tepki vermiyor. Bunun üzerine çocuklar devreye girerek, çöp insanların karnını doyuruyor. Çocuklar daha sonra çöp insanları bilgisayar oyunu oynamaya götürüyor. Kordona gelip gezdiriyor, birlikte balık tutuyorlar. Yalıhanına giden çöp insanlar, burada çocuklarla masa da oturuyor ve çay içiyor. Çöp insanların bir günü böyle sona eriyor.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Çocukların gözüyle çöp insanların bir günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER