ÇOMÜde fahri doktora töreni

ÇOMÜde fahri doktora töreni -Prof. Dr. Robert Dankoffa Fahri Doktora unvanı verildi


ÇANAKKALE (A.A) - Dünyanın en önemli Türkologlarından Prof. Dr. Robert Dankoffa Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde (ÇOMÜ) Fahri Doktora unvanı verildi.
     Troia Kültür Merkezinde gerçekleştirilen törende konuşan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Dankoffun Türkçeye verdiği katkıları anlatarak, Prof. Dr. Robert Dankoff belki de çoğu Türk gencinin okumadığı Türkçenin klasikleşmiş eserlerini İngilizceye çevirmiş bir kişi. Son olarak da Evliya Çelebinin Seyahatnamesi konusunda yapmış olduğu çalışmalarla Türkçeye gerçekten çok büyük bir katkı verdi. Bir diğer anlamla İngilizce olarak Türkçenin abidelerini inşa ediyor. Aynı zamanda çevirileriyle Türkçenin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlıyor dedi.
     Prof. Dr. Robert Dankoff ile beraberliğin ilk ve son olmamasını istediklerini belirten Laçiner, Piri Reis üzerine çalışma yapmak isteyen Dankoffu ÇOMÜde çalışma yapmaya davet etti.
     Törene katılan Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna ise konuşmasında Prof. Dr. Robert Dankoffun bir yabancı değil Türk Dili ile yoğrulmuş içimizden biri gibi olduğunun belirterek, Dankoffun çalışmaları ile Evliya Çelebi Seyahatnamesinin Türk Dili, kültürü ve düşünce hayatı için ne kadar büyük bir hazine olduğunun farkına varıldığını hatırlattı.
     Konuşmalarının ardından fahri doktora tören programına geçildi.
     Prof. Dr. Dankoffun öz geçmişinin Öğr. Gör. Öznur Benderlioğlu Doğangün tarafından okunmasının ardından ÇOMÜ Senatosunun aldığı fahri doktora kararı Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar tarafından sunuldu. Sonrasında ise fahri doktora payesi Prof. Dr. Robert Dankoffa törenle takdim edildi.
     Fahri doktora töreninin ardından konuşan Dankoff da, İki ümidim var. Birincisi, hocanız dost olsun ve dostunuz hoca olsun, ikincisi, hoca olarak talebelerinize konunuzu hem nakledin hem de sevdirin dedi.
     Prof. Dr. Dankoff, 48 yıl önce geldiği Türkiyede öğrendiği ilk şiir olan Yahya Kemalin Rindlerin Ölümü adlı şiiriyle konuşmasını sonlandırdı.
    
     Muhabir: Burak Akay
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber ÇOMÜde fahri doktora töreni Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER