Çözüm süreci

Çözüm süreci -Türkiye Barış Meclisi Dönem Sözcüsü Tahmaz: "Mülki idare amirleri, güvenlik güçlerinin keyfi uygulamalarla tutumlarla süreci riske atan adımları ve gelişmeler de ihtimallerinden biridir. Umarız bu ihtimal gerçekleşmez"


DİYARBAKIR (A.A) - Türkiye Barış Meclisi Dönem Sözcüsü Hakan Tahmaz, "Türkiye pratiklerinden bunu biliyoruz. Mülki idare amirleri, güvenlik güçlerinin keyfi uygulamalarla, tutumlarla süreci riske atan adımları ve gelişmeler de ihtimallerinden biridir. Umarız bu ihtimal gerçekleşmez" dedi.
     Tahmaz, Türkiye Barış Meclisi Koordinasyon üyeleriyle birlikte Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Bahçesinde düzenlediği basın toplantısında, terör örgütü PKKnın silahlı üyelerinin 3 gün sonra resmen yurtdışına çıkacaklarını söyledi.
     Bu çekilmenin çözüm ve barış sürecinin en kritik aşaması olduğunu ifade eden Tahmaz, şöyle dedi:
     "PKK silahlı güçlerinin geri çekilme süreci başlayacak, bunu kritik yapan daha önce benzer süreçlerde özellikle de 1999 yılında yaşanmış olanlar. Umarız ki yeniden 1999 yılında yaşananlar yaşanmasın. Geçmişteki geleneksel söylemin ötesinde çekilme sürecine ilişkin, sorunsuz yaşanması için daha siyasal bir irade göstermiş olması da önemlidir ama bu bütün tehditleri, tehlikeleri ortadan kaldırıcı değil. Türkiye pratiklerinden bunu biliyoruz. Mülki idare amirleri, güvenlik güçlerinin keyfi uygulamalarla, tutumlarla süreci riske atan adımları ve gelişmeler de ihtimallerinden biridir. Umarız bu ihtimal gerçekleşmez. Bu ihtimalin gerçekleşmemesi bu sürecin sorunsuz, güvenlikli yaşayabilmesi için öncelikle Türkiye Barış Meclisi, sivil toplum örgütlerinin üzerine de önemli görevler düşüyor. PKKnın silahlı güçlerinin sınır dışına çekilme sürecini en az PKK içinde evlatları olanlar, oğlu bu dönemde askerde olan analar kadar yakından ve o hassasiyetle izlemeyi kendimize bir sorumluluk olarak addediyoruz. Bunu ne kadar başaracağımız sürecin sonunda görülür."
     Türkiyede yaşayan herkesin bu süreçte hassas olması gerektiğini belirten Tahmaz, "Zor bir iş olduğunu, evlat yitirmenin en zor bir empati olduğunu biliyoruz. Savaşı muktedirler, barışı toplumlar yapar. O zaman bu barışın esas ağır yükü bizdedir. Hükümette bu konuda daha kaygılı olanları, hafife alan tutumdan vazgeçme çağrısı yapıyoruz. Bu süreci kimsenin siyasetin malzemesi yapmaması gerekir. Bunu da muhalefet ve ana muhalefet partisine söylüyorum. AK Parti ile mücadele sürecine dönüştürülmemelidir. Emin olun bu yangın büyürse hepimizi yakar, bunun da farkına varamayız" diye konuştu.
    
     Muhabir: Nail Kadırhan
     Yayıncı: Behçet Güngör

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER