Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu Başkanı Arıboğan: "Kadınların böyle bir süreçte inisiyatif almasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz"


BURSA (A.A) - Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu Başkanı Deniz Ülke Arıboğan, "Kadınların böyle bir süreçte inisiyatif almasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.
     Grup Başkanı Arıboğan, Grup Başkanvekili Mithat Sancar, Grup Sekreteri Levent Korkut, grup üyeleri Mustafa Armağan, Hayrettin Karaman, Hülya Koçyiğit ve Ali Bayramoğlu, bir otelde kentteki kadın kanaat önderleriyle bir araya geldi.
     Arıboğan, burada yaptığı konuşmada, çatışmaların ürettiği travmaların en önemli boyutunun kadına yansıyan boyutu olduğunu söyledi. Kadınların tepkisinin sadece ağlamaktan ibaret olmadığını anlatan Arıboğan, bu şiddete "dur" diyebilme gücüne de sahip bulunduklarını bildirdi.
     Uluslararası ilişkiler alanında, son dönemin en popüler yaklaşımlarından birinin feminist kuram olduğunu belirten Arıboğan, "İlginç bir şey söylüyorlar, içlerinden bir grup diyor ki; dünya üzerindeki savaşları teşvik eden şey; androjen hormonu. Bir horozlarda var bir erkeklerde var bu ve onlardan arındırılmış bir dünyada yaşasak, bu kadar savaşların çatışmaların olmadığı bir dünyada yaşayabilirdik. Bunu da teorik olarak modellemeye başlıyorlar. Bu gerçekten de geçerli bilimsel bir teori olarak ortada duruyor. Dünyada bunu savunan isimler var" diye konuştu.
     Erkeklerin bakış açısıyla kadınların olaylara bakış açısının farklı olduğunu ifade eden Arıboğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Kadınların siyasete bakışı da eğer erkekleri taklit etmezlerse, yani bıyıkları olmayan kadınlar gibi davranmazlarsa bambaşka bir yere doğru gidebiliyor. Çok daha duyarlı çok daha diplomatik çok daha söze dayanan bir noktaya gidebiliyor. Çünkü kadın doğası gereği kaba güce başvurarak bir şey elde etme gücü olmadığı için doğuşundan itibaren geliştirdiği bir sözel kültüre sahip ve sürekli dengeleme politikasına sahip. Bu çatışmanın ve farklı yönlere gitmenin ve şiddetin önüne geçen çok önemli bir unsur. Bu bakımdan kadınların böyle bir süreçte inisiyatif almasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Silahların susması, sadece PKKnın silahlarını susturması olarak değerlendirilmemeli. PKK bitiyor, Reyhanlıda başka bir bomba patlayabiliyor. Yani biri biter biri başlar. Önemli olan çatışmalardan arındırılmış adaletli bir toplum üretebilmek."
     Toplantı, daha sonra basına kapalı devam etti.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER