Çözüm süreci

Çözüm süreci -Kayserili sanayici ve iş adamları, çözüm sürecinin ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacağına inanıyor -KAYSO Başkanı Mustafa Boydak: -Terör sorununun sona ermesiyle Türkiyenin öncelikli gündem maddesi ekonomi o


KAYSERİ (A.A) - Musa Özyürek - Kayserili sanayici ve iş adamları, çözüm sürecinin ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacağına, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki kaynakların daha verimli kullanılmasının önünü açacağına inanıyor.
     Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, süreçle birlikte ülkenin birinci önceliğinin ekonomi olacağını söyledi.
     Geçmişte iş adamlarına yönelik yapılan anketlerde Türkiyenin öncelikli gündem maddesinin terör olarak belirlendiğini hatırlatan Boydak, şunları kaydetti:
     Çözüm süreciyle birlikte terör sorununun sona ermesiyle Türkiyenin öncelikli gündem maddesi ekonomi olacak. İş adamlarına yönelik yaptığımız anketlerde memlekette en önemli sorun nedir- diye sorduğumuzda birinci sırada huzursuzluk, yani terör sorunu, ikinci sırada ise işsizlik vardı. Demek ki artık sıralama değişecek. Artık ekonomik konular gündemimizin ön sıralarına gelmiş olacak. Memleketimizin idaresinde söz sahibi olanlar da ekonomiyle çok daha fazla ilgilenmiş olacaklar. Bu da elbette iş dünyasının yararına olacak. Ekonomik konulardaki aktif faaliyetler, hükümetin yaptığı çalışmalar, bizim büyümemize, ihracatımızı arttırmamıza ve istihdamın büyümesine ciddi anlamda katkı sağlayacak. Ekonominin en önemli gündem olduğu günlere doğru gidiyoruz. Bundan sonraki sürecin daha ekonomi endeksli olacağına inanıyorum.
    
     -Kalkınabilmenin birinci önceliği güven ortamı-
    
     Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü de barış ortamının sağlanmasıyla birlikte iş adamlarının Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesine daha fazla yatırım yapacağını söyledi.
     Yatırım yapılabilmesi için ilk önce insanların can ve mal güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Hasyüncü şunları söyledi:
     Batı Anadolu veya Orta Anadoludaki kalkınmışlığın, sanayiciliğin en önemli nedenlerinden birisi can ve mal güvenliğinin sağlanmış olmasıdır. Can ve mal güvenliği sağlandığı zaman batıya yapılan yatırımlar Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine de yapılır. Vana günlük 8-10 uçak seferi var. Artık Vandaki veya Diyarbakırdaki insanlar kalkınmışlığın ne olduğunu çok iyi anladı ve gördü. Eskiden yukarı mahalle ile aşağı mahalle kavga edermiş. Yukarı mahalle aşağı mahallenin suyunu keser, aşağı mahalle de yukarı mahallenin sürüsünü otlatmazmış. Bu durum ne aşağı mahalleye ne de yukarı mahalleye bir fayda sağlamış. Doğu veya batı, Kürt veya Türk. Bu kavga aşağı mahalleyle yukarı mahalle kavgasına dönmuştü.
     Hasyüncü, çözüm süreciyle birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde özellikle enerji sektörüne yönelik yatırımların hız kazanmasını beklediklerini söyledi.
     Bölgede baraj sayılarının arttırılabileceğini ifade eden Hasyüncü, tarım, hayvancılık ve Kuzey Iraka yakın olması dolayısıyla çimento sektöründe önemli yatırımlar yapılacağını vurguladı.
    
     -Türkiye, 10 yıl içinde dünyanın ilk büyük ekonomisi olur-
    
     Türkiyenin çok genç bir nüfus yapısına sahip olduğunu belirten Ahmet Hasyüncü, genç nüfusla doğal kaynak gücünün birleştirilmesiyle büyümenin hız kazanacağını söyledi.
     Avrupa nüfusunun yaş ortalamasının 49, Türkiyenin ise 29 olduğuna dikkati çeken Hasyüncü,
     Doğal kaynak gücü insan gücüyle bir araya getirildiği zaman Türkiye 10 yıl içinde dünyanın ilk büyük ekonomisi olur. Nasıl ki bundan 10 yıl önce milli geliri 3 bin dolardan 10 bin 500 dolara gelmişse, çözüm süreciyle birlikte yaşanacak yatırımlar ve kalkınmayla birlikte milli gelir 20 bin doların üzerine çıkacak diye düşünüyorum. Gelişmeler bu yönde şeklinde konuştu.
    
     -Huzur iklimi ekonomik gelişmeye katkı sağlayacak-
    
     Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kayseri Şube Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, süreci, Türkiyenin hedefleri doğrultusunda geleceğini yeniden inşa etme süreci olarak gördüklerini söyledi.
     Barış ve huzurunun önündeki temel engellerden biri olan terör sorununun çözüm sürecinde, Türkiyenin, kardeşlik ve dostluk etrafında, Çanakkale ruhuyla kenetlenmeye hazır olduğunu gördüklerini belirten Çolakbayrakdar, Artık ekonomik kaynaklarımızı, evlatlarımızı ve yarınlarımızı tüketen terör sorunun çözülmesi toplumun her kesiminin özlemidir. Oluşacak huzur iklimi ekonomik gelişmeye ve istihdama önemli katkı sağlayacaktır. Ülkemizin refah içinde olması ve dünyada güç dengeleri içinde önemli bir konuma yükselmesini destekleyecektir. Ülkemize her açıdan basamak atlatacak, farklı bir lige geçme söz konusu olacaktır şeklinde konuştu.
     Kayseri Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Kınaş da, çözüm süreciyle birlikte oluşacak güven ortamının Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesine yapılacak yatırımlara hız kazandıracağını söyledi.
     Kınaş, Gerek bölgesinde gerekse dünyada önemli bir güç olma inisiyatifini ele geçirmiş bir Türkiyede, 2023 yılı vizyonuna emin adımlarla yürüyen siyasi iradenin, terörü bitirme yolunda attığı bu önemli çözüm sürecini iş adamları olarak önemsiyor ve destekliyoruz diye konuştu.
    
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER