Çözüm süreci

Çözüm süreci -HAK-PAR Genel Başkanı Burkay: -"Bu süreç, Kürtler için de Türkler için de yararlı olacak" -"Kaygıları gidermek lazım. İyi niyetli insanları ikna etmek gerek. Zaten iyi niyetli olmayanlara diyecek sözümüz yok"


DİYARBAKIR (A.A) - Özgür Ayaydın - Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, çözüm sürecine ilişkin, "Bu süreç, Kürtler için de Türkler için de yararlı olacak" dedi.
     Genel Başkan Burkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süre önce başlatılan çözüm sürecini olumlu bulduğunu belirterek, hükümetin hedefini "PKKya silah bıraktırma" olduğunu söyledi.
     Görüşmelerden belli bir uzlaşmanın ortaya çıktığını ifade eden Burkay, zaman içerisinde silahlı PKK unsurlarının sınır dışına çekileceğini dile getirdi.
     Silahlı unsurların sınır dışına çekilmesinin büyük bir rahatlık getireceğine inandığını kaydeden Burkay, şöyle konuştu:
     "Siyaset ve ülke politikası normalleşecek. Bunlar silahların gölgesinden kurtulacak. Herkes, silahların susmasıyla rahat siyaset yapabilecek. Bu tek başına çözüm olmaz. Çünkü Kürt sorunu, bir PKK sorunu değildi. Bu sorun, silahlı çatışma olmadığı zaman da vardı. Sorun çözülemediği için PKK ortaya çıktı. Şimdi eğer sorunun çözülmesini, kalıcı barışı istiyorsak, kalıcı bir çözüm getirmek lazım."
     Burkay, çatışma ortamının sona ermesini istemeyenlerin bulunduğuna dikkati çekerek, bundan rant elde edenlerin olduğunu vurguladı.
     Sorunun çözümü için daha önce yapılan girişimlerin sonuçsuz kaldığına işaret eden Burkay, "Bu kez daha iyimserim" ifadesini kullandı.
     "Süreç herkese yararlı olacak" diyen Burkay, şöyle devam etti:
     Bu süreç, Kürtler için de Türkler için de yararlı olacak. Özal zamanında bir fırsat olmuştu ama sabote edilmişti. Yine 1999 yılında Öcalanın İmralıya konulduğu dönemde silahların bırakılması fırsatı doğmuştu ama iyi kullanılamadı. Bu üçüncüsüdür. Bu kez kamuoyu daha hazır ve istekli. Kürtler ve Türkler barış istiyorlar. Hükümetin tavrını bu bakımdan olumlu buluyorum. Çünkü silahların susması çok önemli.
     Ben biraz bölgede dolaştım. Mersinden başladım, Şanlıurfaya ve Nusaybine gittim. Şimdi Diyarbakırdayım. İnsanların nabzını ölçtüm. Bu süreçten belli kaygılar olmasına rağmen insanlar istekli. Hükümet ne kadar iyi niyetli diyorlar- Bence bu bir niyet sorunu değildir. Çabaya bakmak lazım, taleplerine bakmak lazım. Hükümet silahların susmasını istiyor. Bu konuda isteklidir. Öcalanda kendi örgütünden silahların susmasını istedi. Onun da örgüt üzerinde ne kadar etkili olduğunu biliyoruz."
    
     -"Akil insanların rolü kaygıları gidermek"
    
     Burkay, çözüm süreci kapsamında oluşturulan akil insanlar heyetini de olumlu bulduğunu belirterek, heyetin taraflar arasında yapıcı rol oynaması gerektiğini söyledi.
     Akil insanlar arasında yer alması konusunda kendisine bir teklifin gelmediğini anlatan Burkay, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Yurt dışından döndüğüm dönemde, benim ismim de geçti. Akil insanlar tarafsız olmalı. Ben o zaman da söylemiştim. Ben Kürt siyasetinde tarafım, talepleri olan bir insanım. Şimdi de HAK-PARın genel başkanıyım. Böyle olunca akil insanlık rolü bana uygun düşmüyor. Akil insanlar, pürüzlerin giderilmesinde rol oynamalı. Biz de akil insanlara Ak sakallı derler. Bunların rolünü olumlu buluyorum. Eğer silahların bırakılması sürecinde hem Kürtte hem de Türkte var olan kimi kaygıları gidermeye yardımcı olurlarsa elbet olumludur. Çünkü kaygılar var. Mesela Türk tarafında belli bir kesim bu gelişmelere tepki gösteriyor ve Nasıl olur da Öcalan ile görüşülür diyor. Kürt tarafında da Neden silahlar bırakılıyor- diyenler var. Bu yönde kafaları karıştırmak isteyenler var. Akil insanların oynayacağı rol var. Gerçekten bu kaygıları gidermek lazım. İyi niyetli insanları ikna etmek gerek. Zaten iyi niyetli olmayanlara diyecek sözümüz yok."
     Heyetle görüşme planının bulunmadığını anlatan Burkay, "Akil adamlarla görüşmedim. Belki rastlantıyla karşılaşırsak olabilir. Aralarında arkadaşlarım da var. Onlara başarılar diliyorum" dedi.
    
     Yayıncı: Behçet Güngör

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER