Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Karadeniz Bölgesi Heyeti Sekreteri Benli: -"Çatışma sadece ayrışmayı getiriyor, bizi birbirimizden ayırıyor. Türkiye olarak bunu hak etmiyoruz. Madem güçlü bir ülkeyiz, hep beraber çabalayarak bunu çözmek


DÜZCE (A.A) - Akil İnsanlar Karadeniz Bölgesi Heyeti Sekreteri Fatma Benli, çatışmanın sadece ayrışmayı getirdiğini, Türkiyenin bunu hak etmediğini belirterek, "Madem güçlü bir ülkeyiz, hep beraber çabalayarak bunu çözmek zorundayız" dedi.
     Çalışmalarına Düzceden başlayan Akil İnsanlar Karadeniz Bölgesi Heyeti, bir otelde sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve kanaat önderleriyle bir araya geldi.
     Sekreter Benli, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, 81 gündür tek bir can kaybının yaşanmamasının çok değerli bir şey olduğunu belirtti.
     Kimsenin acı çekmesini istemediklerini dile getiren Benli, şunları söyledi:
     "Bundan sonra ne çocuklarımızı, ne yeğenlerimizi, ne geleceğimizdeki insanların aynı acıyı, aynı çatışmayı yaşamalarını istemiyorum. Çatışma sadece ayrışmayı getiriyor, bizi birbirimizden ayırıyor. Türkiye olarak bunu hak etmiyoruz. Madem güçlü bir ülkeyiz, hep beraber çabalayarak bunu çözmek zorundayız."
    
     -"Siyasi iradeyi son derece doğru görüyorum"-
    
     Üye Oral Çalışlar da Türkiyenin çok acı tecrübeler yaşadığını söyledi. Çalışlar, kan kaybeden, yoksullaşan ve darbelerle zedelenen Türkiyenin, yavaş yavaş kendine gelen ve dünya çapında ayakları üzerinde durabilen, kendi demokrasisini yaratabilme tecrübesi içerisine giren yeni bir tarihsel döneme girdiğini kaydetti.
     Çok acılar yaşayan bir ülkenin, sorunlarını çözerken de sıkıntılar yaşadığını dile getiren Çalışlar, "Ben yeni dönemde gerçekten bu işi çözmek ve Türkiyeyi uluslararası çapta etkili bir ülke haline getirmek isteyen siyasi bir iradeyi son derece doğru görüyorum. Buna destek vermek gerektiğini düşünüyorum" ifadesini kullandı.
     Üye Yıldıray Oğur ise Düzcede farklı kültürlerin kimliklerini koruyarak, bir arada huzur içinde yaşadığını vurguladı.
     Bunun müthiş bir zenginlik olduğunu aktaran Oğur, "Tam da çözüm sürecinin amacı bu. Düzce çok güzel bir örnek. Süreç sonunda Düzcedeki gibi barış toplumu ortaya çıkacak. Bu durumun buradan başlamamız açısından önemli bir mesaj olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.
     Oğur, Türkiyede 81 gündür hiçbir gencin ölmediğini belirterek, "Çözüm süreci içerisinde şehit cenazesi gelmedi. Bence üzerine titrememiz gereken şey bu" dedi.
    
     -Katılımcılar-
    
     Heyet, daha sonra katılımcıları dinledi.
     Söz alan Memur-Sen İl Başkanı Orhan Kılıç ise geriye dönüp bakıldığında boşuna savaşıldığının görüldüğünü belirtti. Dünyada bunun birçok örneğinin bulunduğunu aktaran Kılıç, savaşın bir sonuç getirmediğini savundu.
     Kılıç, Türk- Kürt grupları arasında bir savaşın olmadığını, halkların kardeşliğine inandıklarını dile getirerek, süreci desteklediklerini, emeği geçen herkese minnettar olduklarını vurguladı.
     Düzce Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Tayhan da medyada bilgi kirliliğinin önlenmesi gerektiğini, haberlerin süzgeçten geçirilmesinin önemli olduğuna işaret etti.
     Kuzey Kafkas Kültür Derneği Başkanı Murat Caymaz ise dernek olarak yaptıkları çalışmalarda bu konuyu değerlendirdiklerini belirtti.
     Caymaz, toplantıda deşifre olmamak için görüşlerini söylemekten çekinen insanların olabileceğini kaydederek, görüşlerini burada söylemekten çekinen kişiler için de bir çalışma yapılması gerektiğini anlattı.
     Toplantıda söz alan bazı kanaat önderleri, sürecin çok iyi anlatılması gerektiğini belirterek, koruculuk sistemi, toprak reformu ile ilgili nasıl bir çalışma yapılacağının belirlenmesi gerektiğini ve toprak reformunun çok önemli olduğunu söyledi.
    
     Muhabir: Şengül Oymak - Emin Gürbüz
     Yayıncı: Atakan Çelik

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER