Çözüm süreci

Çözüm süreci -BÜ Rektörü Prof. Dr. Baydaş: "Başbakanın başlattığı çözüm sürecine, şiddetle destek vermemiz gerekiyor"


BİNGÖL (A.A) - Naim Boşkut-Abdullah Çelik- Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, çözüm sürecine herkesin destek vermesi gerektiğini söyledi.
     Prof. Dr. Baydaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör sorunun çözümüne yönelik bugüne kadar kimsenin cesaret edip elini taşın altına koymadığını ifade ederek, böyle bir sürecin her lider ve parti için büyük bir risk olduğunu belirtti.
     "AK Parti bu süreci birkaç yıl önce yapabilir miydi- Hayır, yapamazdı. Çünkü ortamı hazırlanması lazımdı. Daha önce böylesi bir sürece girmiş olsaydı parti kapatılırdı. Sürecin kesinlikle destekleyeni olmazdı. Türkiyede hükümetin, kamuoyunun en azından yüzde 60 desteğine ihtiyacı vardı. Siyasal ve diğer sosyal açıdan sürecin olgunlaştırması gerekiyordu. O olgunlaşma noktasına gelindi çok şükür ve artık ülkeyi yöneten insanlar cesaret göstererek bu sorunu tamamen çözme yönünde iradesini koydu. Buna şükretmememiz lazım. Çözüm süreci cesaret gerektiren bir konudur" diyen Baydaş, sürecin Türkiyenin en büyük ve köklü sorununun çözümüne yönelik olduğunu hatırlattı.
     Baydaş, şöyle konuştu:
     "Çözüm metodu ile ilgili eleştiriler olabilir. O ayrı bir şeydir. Başbakanın başlattığı çözüm sürecine, şiddetle destek vermemiz gerekiyor. Memnuniyetle görüyorum o yönde bir destek de var. Biz de bütün üniversiteler olarak böyle bir havanın oluştuğuna inanıyoruz. Süreci destekleyenler ellerinden gelen katkıyı yapmalı. 30 yıla yakın bir süredir bütün Türkiye kamuoyunu her yönüyle meşgul ediyor. Milletin, devletin ve hükümetin önünde en büyük engeldi. Ülkenin gelişmesi açısından da son derece büyük handikap oluşturuyordu. Yeni yatırımların gelmesine engel oldu. Daha da kötüsü batı ve orta Anadoludaki bazı insanların tabi marjinal gruplar da olsa Doğu ve Güneydoğudaki insanlara bakış açısı değişti."
     Akil İnsanlar Heyetinin amacının kamuoyunun çözüm sürecine hazırlanmak olduğunu belirten Baydaş, heyeti bir sivil toplum hareketi olarak nitelendirdiklerini söyledi.
    
     -İmralı ile görüşmeler-
    
     Çözüm isteniyorsa bunun muhataplarını tespit etmek gerektiğini dile getiren Baydaş, şöyle devam etti:
     "BDP yasal uzantısı diyoruz. Mecliste gidin bunlarla çözün diyorlar. Bu mümkün değildir. Başbakanın uyguladığı yöntem son derece mantıklı ve akılcı bir yöntem. Yani Öcalan, BDP otur dediği zaman oturuyor, kalk dediği zaman kalkıyor. Bu işin başındaki şahıs şuan da İmralıda yatan şahıstır. Arkasında da onu destekleyen, kurduğu silahlı bir güç vardır. Öyleyse BDP ile bu işi çözmeniz mümkün değildir. Başbakanın baştan itibaren uyguladığı politika kendisinin masaya oturması falan değildir. Bu işin başındaki insanları veya bunu idare eden insanları çözüme zorlamaktır ve bunu başardı. Başbakan uyguladığı siyasal ve stratejik yöntemlerle bu işin bu noktaya gelmesini sağladı. Başbakanın ortaya koymuş olduğu iradenin güçlü bir irade olduğuna inanıyorum. Riskli bir işi yapıyor ama işin üzerine cesaretle gitmesi riski de üstlenmesi olmasa bu işi çözmesi mümkün değildir."
    
     Yayıncı: Behçet Güngör

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER