Çukurova Üniversitesinden KKTCye tarımsal destek

Çukurova Üniversitesinden KKTCye tarımsal destek -Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri, KKTCnin toprak haritasını güncelleyerek tarıma uygun olan ve olmayan alanlarını belirledi -Prof. Dr. Küden: Bu proje, Türkiyeden 2014te götürülmesi


ADANA (A.A) - Volkan Kaşık - Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri, KKTCnin toprak haritasını güncelleyerek tarıma uygun olan ve olmayan alanlarını belirledi.
     ÇÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayzin Küden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ziraat Fakültesinin 1998den bu yana KKTCyle Tarımsal Araştırma ve Geliştirme Projesini yürüttüğünü söyledi.
     Prof. Dr. Küden, 2005te 10 yıl süreyle uzatılan projeyle KKTC tarımına yönelik çok sayıda yeni çalışma başlatıldığını, bunlarda fakültenin birçok öğretim üyesinin görev aldığını, çok yararlı işler ve yayınlar yaptıklarını ifade etti.
     Öğretim üyelerinin KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığının önerileri üzerine son olarak geçen yılın temmuz ayında 1,5 yıllık bir projeye daha imza attığını, projenin 1 yıllık sürecinin kendisi, Prof. Dr. Halis Arıoğlu, Prof. Dr. Suat Şenol ve Prof. Dr. Bülent Özekicinin liderliğinde tamamlandığını ifade eden Küden, şunları kaydetti:
     Bu proje, Türkiyeden 2014te götürülmesi planlanan suyun ve KKTCnin su kaynaklarının tarım alanında en etkili şekilde kullanılmasına yönelik arazi varlığı ve ürün deseninin belirlenmesi üzerinedir. Bu amaca ulaşabilmek için öncelikle ekip arkadaşlarımız KKTC toprak haritasını güncelleyerek damlama ya da yağmurlama sulanabilecek tarım alanlarını ve tarıma uygun olmayan alanları belirlediler. Daha sonra KKTCnin 8 bölgesinin 10 yıllık iklim verilerini kullanarak harita oluşturduk. Bu haritayla hangi meyvenin hangi iklim koşullarında, nerede yetişebileceğini tespit edeceğiz.
     Küden, KKTCde sulu tarımda yetiştirilme olasılığı olan kültür bitkilerinin belirlenmesi çalışmalarını da yaptıklarını belirterek, bu çalışmaların su temini projesinden sonra KKTC tarımı için yararlı olacağını söyledi.
    
     -Ürün deseni belirlenecek-
    
     Gelecek 6 ayda önemli bir sürece girileceğini ifade eden Küden, şöyle konuştu:
     Bu sürede KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı mühendisleri ve ilgili öğretim üyelerinin yapacakları ön çalışmalardan sonra oluşturulacak ürün deseni KKTCdeki üretici birliklerinin, ilgili sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin görüşlerine sunulacak. Bu kapsamda nihai planlama yapılacak. Bu planlamada KKTC için stratejik önemi olan ürün deseninin oluşturulması, gelecek su miktarının artması halinde yetiştirilebilecek ürünlerin de planlanması yapılacak.
     Prof. Dr. Küden, KKTCnin çok kireçli bir toprak yapısı olduğunu ancak genel olarak Akdeniz Bölgesiyle benzerlik gösterdiğini ifade etti.
     KKTCde en büyük sıkıntı su olmaması diyen Prof. Dr. Küden, KKTCde turunçgil ekili alanlar tuzlu suyla sulanıyor. Dolayısıyla meyvelerinde kalitesizlik var. Türkiyeden 2014te götürülmesi planlanan su, KKTC tarımı için çok etkili olacak. Türkiyeden KKTCye giden su hem içme suyu olarak hem de tarımsal alanlarda kullanılacak diye konuştu.
     Küden, KKTCde ürünlerin Türkiyeye göre bir hafta erkenci olduğunu, bunun da avantajlarını değerlendirmeleri konusunda KKTCye yardımcı olacaklarını kaydetti.
    
     Yayıncı: Hande Cankar
<< Önceki Haber Çukurova Üniversitesinden KKTCye tarımsal destek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER