Kent tarihine ışık tutacak höyükte kazılara

Kent tarihine ışık tutacak höyükte kazılara başlandı -Eskişehirde 1989dan beri kazısına devam edilen ve Erken Tunç Çağından Osmanlıya kadar kesintisiz geçen zamanda önemli bir yerleşim merkezi olduğu belirlenen Şarhöyükte kazı


ESKİŞEHİR (A.A) - Deniz Açık - Eskişehirde 1989dan beri kazısına devam edilen ve Erken Tunç Çağından Osmanlıya kadar kesintisiz geçen zamanda önemli bir yerleşim merkezi olduğu belirlenen Şarhöyükte kazı çalışmaları başladı.
     Kazı Başkanı ve Anadolu Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Taciser Sivas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şarhöyükün Erityalı Dorylaeus tarafından kurulduğuna inanıldığı için Dorylaeum adını aldığını kaydetti.
     Şarhöyükün kazısına AÜ ve Eskişehir Arkeoloji Müzesi ortaklığıyla 1989 yılında başladığını ifade eden Prof. Dr. Sivas, şöyle konuştu:
     2005 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı ile AÜ adına kazıları sürdürüyoruz. Bu sezon kazılara 23 Temmuzda başladık. Çalışmalar 20 Eylüle kadar devam edecek. 2012 kazı sezonunda hedefimiz 3 farklı alanda çalışmak. Bundan birisi Eskişehirin ilk yerleşim yeri olan höyükte başladı. Diğer çalışmamız bizim nekropol alanı dediğimiz alanda, üçüncü alandaki kazılar da aşağı şehirde devam edecek. Kazıda, AÜ Tarih, Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümü, Trakya, Ahi Evran ve Dumlupınar üniversitelerinden öğrenciler yer alıyor. Bu yıl kazıda 28 öğrenci, 40 işçimiz var.
    
     -Kent tarihi günümüzden 5 bin yıl geriye kadar gidiyor-
    
     Prof. Dr. Sivas, Şarhöyükün Eskişehirin ilk kurulduğu ve kent tarihine ışık tutan yer olduğunu belirtti.
     Eskişehirin adına bu höyükten aldığını anlatan Prof. Dr. Sivas, şöyle devam etti:
     Şar, şehir demektir. Bölgenin Türkleşme süreciyle bölgeye gelen Türkmenlerin Odunpazarı Bölgesi ve çevresine yerleşmesiyle buradaki yerleşme terk ediliyor. Burayı tanımlamak için de eski şehir tanımı kullanılıyor. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda da kent tarihinin günümüzden 5 bin yıl geriye kadar gittiğini belirledik. Şarhöyükteki yerleşmenin daha eskiye gideceği ip uçlarına da ulaşıyoruz. Bölgenin en büyük höyüğü. 450 metre çapı ve 17 metre yüksekliğiyle bugün bir metropol konumunda. Çevresinden bir çok küçük kasaba ve köy niteliğinde yerleşim yerleri var. Şu anda ulaştığımız tabaka, Erken Tunç Çağına ait. MÖ 3000li yıllara gidiyor. Şarhöyük bir kavşak noktasında yer alıyor. Eski çağda ticaretle zenginleşmiş bir yer. Geniş ovada bulunması tarım ve hayvancılığın da bu bölgede gelişmesine ve genel ekonomik yapıyı oluşturmasını sağlamış.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Kent tarihine ışık tutacak höyükte kazılara Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER