Dansın büyüsü güllerin kokusuna karışacak

Dansın büyüsü güllerin kokusuna karışacak -Mercan Dedenin müzikleri eşliğinde hazırlanan "Güldestan" modern dans gösterisi sanatseverlerle buluşacak -Eserin koreografisini hazırlayan Beyhan Murphy: "Türk sanatçılarının ve toplulukları


İZMİR (A.A) - Senem Yazıcı - Sahneye koyduğu farklı eserler ve Türk bestecileriyle sanatçıların müziklerine yazdığı koreografilerle tanınan dansçı, yönetmen Beyhan Murphy, İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB) ile "Güldestan" adlı eseri seyirciyle buluşturacak.
     Mercan Dedenin müzikleri eşliğinde hazırlanan tek perdelik modern dans gösterisi, bugün ve 25 Mayıs Perşembe akşamı İZDOBun Elhamra Sahnesinde, ardından da Karşıyaka Opera ve Tiyatro Sahnesinde sanatseverlerin karşısına çıkacak.
     Mercan Dede ve Murphy arasındaki ortak çalışmanın ürünü olan ve ilk sahnelendiği 2004 yılından bu yana Ankara, Samsun, Mersin ve Antalya gibi birçok kentte, o kentin dans toplulukları tarafından Murphynin koreografiye eklediği küçük farklılıklarla sahnelenen Güldestan, İZDOB bale sanatçılarının aylar süren provalarının ardından İzmir sahnesinde olacak.
     AA muhabirine hazırlıklar hakkında bilgi veren Murphy, Türk toplumunun kültürel geçmişini bugünün yaşamıyla modern bir şekilde bağdaştırmayı amaçlayan eserin, yurt içinde ve yurt dışındaki tüm temsillerinde izleyici tarafından beğenildiğini ve benimsendiğini söyledi.
     Dekorları Işın Mumcu, kostümleri İsmail Dedeye ait Güldestanın, yurt dışında Türkiyeyi en fazla temsil eden eserler arasında yer aldığına işaret eden Murphy, Türkiyenin farklı, yeni ve kendi kültüründen üretim yaparak dünya sahnelerinde daha fazla var olabileceğini belirtti.
     Kültür ve Turizm Bakanlığının son yıllarda Türk eserlerine repertuvarlarda daha fazla yer verilmesi yönündeki yaklaşımını çok olumlu bulduğunu ifade eden Murphy, "Elbette klasik eserler de çok önemlidir. Bana göre, Türk sanatçılarının ve topluluklarının yurt dışında daha çok ses getirmesinin tek yolu, kendi kültürümüzü yansıtan eserlere ağırlık vermek. Kendimizi daha iyi anlatan özgün eserlerle dünya izleyicisinin önüne çıkmamız gerektiğini düşünüyorum" dedi.
     Sahneye koyduğu eserlerde Mercan Dede dışında, daha önce Mor ve Ötesi gibi rock gruplarının da aralarında bulunduğu farklı müzisyenlerle çalışan Murphy, bir sanatçı olarak her zaman kendini yenilemek ve izleyiciyi farklı yorumlarla buluşturup şaşırtmaktan keyif aldığını kaydetti.
     Gülün insandaki yansımasının anlatıldığı Güldestanda kullanılan Evliya Çelebi ve Orhan Pamuk metinlerini, sinema ve tiyatro oyuncusu Halit Ergenç seslendiriyor. Eserde, Ara Gülerin bazı fotoğrafları da fonda dansçılara eşlik edecek.
     Güldestan, köy düğününden kentteki buluşma noktalarını, kent insanının bireysel yolculuğunu, semazenlerin günümüz insanı üzerindeki şiirsel etkilerini, Osmanlıdan günümüze gülün gönüldeki yansımalarını dans diliyle anlatırken, izleyiciyi geçmişle bugün arasında bir yolculuğa davet ediyor.
    
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Dansın büyüsü güllerin kokusuna karışacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER