Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özer: İhracatımızda elde edilen başarının, ithalata bağlı olduğu iddiasının artık geçerli olmadığı anlaşılmakta


DENİZLİ (A.A) - Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, 2012 yılının gayri safi yurt içi hasıla büyümesinin önemli bölümünün ihracattan kaynaklandığına dikkat çekerek, Bunun sonucunda ihracatımızda elde edilen başarının, ithalata bağlı olduğu iddiasının, artık geçerli olmadığı anlaşılmakta ve ithalat ve ihracat artışı kısır döngüsünün kırıldığını göstermektedir dedi.
     Özer, Merkez Bankası tarafından açıklanan kasım ayı cari işlemler dengesi verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, 2011 yılında 212 milyar 231 milyon dolar tutarında olan ocak-kasım dönemi 11 aylık ithalat rakamının, 2012 yılının aynı döneminde 2 milyar 898 milyon dolar azalışla 209 milyar 733 milyon dolara gerilediğine belirtti.
     Aynı dönemde ihracatın ise 130 milyar 266 milyon dolardan 149 milyar 45 milyon dolara çıktığına işaret eden Özer, şunları kaydetti:
     Yüzde 13 civarındaki bu artışın dünya ticaretinin kriz döneminde gerçekleştirilmiş olması, ayrı bir önem taşımaktadır. Bu gelişme, 2012 yılının gayri safi yurt içi hasıla büyümesinin önemli bölümünün ihracattan kaynaklandığını göstermektedir. Bunun sonucunda ihracatımızda elde edilen başarının, ithalata bağlı olduğu iddiasının artık geçerli olmadığı anlaşılmakta ve ithalat ve ihracat artışı kısır döngüsünün kırıldığını göstermektedir. Bu yapısal dönüşüm ülkemiz kalkınmasında ortaya çıkan tarihsel bir fırsattır. Bu ivmenin devam etmesi istikrarlı, dengeli, sürdürülebilir büyümeyi getirecektir.
     Özer, yeni yılda da ihracat artışının, ithalat artışını geride bırakarak büyümeye devam etmesinin en önemli beklenti ve temennileri olduğunu ifade ederek, bunun için iç talebin iyi yönetilerek, ihracatın ödüllendirilmesi ve önünün açılması gerektiğini söyledi.
    
     Muhabir: Mustafa Dermencioğlu / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Abdullah Kıratlı
<< Önceki Haber Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER