Dev Sağlık

Dev Sağlık-İşten sendika hakkı tepkisi


DİYARBAKIR (A.A) - DİSKe bağlı Dev Sağlık-İş Diyarbakır Şube Başkanı Sedat Aydın, yıllardır hastanelerde hasta bakıcı, laborant, hemşire, radyoloji teknisyeni, pansuman görevlisi, tıbbi sekreter, temizlik işlerinde çalışan sağlık işçilerinin, inşaat, nakliye veya turizm işçisi olarak gösterildiğini söyledi.
     Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri önünde bir araya gelen çalışanlar adına konuşan Aydın, yeni Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasasının 1 milyon taşeron işçisinin sendikal haklarını ayaklar altına aldığını savundu.
     Yeni yasa ile bir önceki dönemde toplu sözleşme hakları ellerinden alınan taşeron şirket işçilerinin sendikaya üye olma hakkını da elinden aldığını belirten Aydın, şöyle dedi:
     Yasa, işçilerin çalıştığı iş yerinin bağlı olduğu iş kolunu, taşeron patronunun aylık bildirimiyle belirlenen Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına göre tayin ediyor. Bu usul, taşeron şirket işçilerinin sendikaya üye olma haklarını kullanılamaz hale getiriyor. Taşeron patronu, değişik iş kollarında faaliyet göstermek üzere kurduğu şirketinin aylık SGK bildirimindeki iş kolunu aydan aya değiştirebiliyor ve işçinin sendika üyeliğini düşürebiliyor. Taşeron şirket işçilerin SGK kaydını sağlık iş kolu yerine inşaat, nakliye, turizm, gıda, genel hizmetler gibi kendi istediği farklı alanlarda gösterebiliyor.
     İşçiler daha sonra sembolik olarak referandum yaptı.
    
     Muhabir: Ahmet Kaplan
     Yayıncı: Behçet Güngör

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER