Çarpıcı iddia: Bunu Erdoğan da biliyor Merkel de

Alman Bild Gazetesi, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ziyareti çerçevesinde Ankara'nın AB üyelik sürecini yeniden mercek altına yatırdı.

Çarpıcı iddia: Bunu Erdoğan da biliyor Merkel de

Almanya'nın en yüksek tirajlı gazetesi Bild, ''60 yıl sonra AB üyeliği mi?'' başlığıyla verdiği haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkel ile buluşmasında Türkiye'nin bölgedeki konumunu açık bir şekilde ifade ettiğini yazdı.

Türkiye'nin kendisini ''Gururlu, güçlü ve kararlı'' gördüğüne dikkati çekilen haberde, ''Bu ülke hala AB'ye girmek mi istiyor?'' sorusu soruldu.

Erdoğan'ın ''Biz çok şey verdik, ancak bunun karşılığını hiçbir yerden alamadık'' ve Merkel'in ''Müzakereleri sürdüreceğim, ancak tereddütlerim var'' şeklindeki sözlerine işaret edilen haberde, ikisinin de Türkiye'nin AB'ye gireceğine inanmadığı savunuldu.

Bild Gazetesi’nin haberinde şöyle denildi:

Angela Merkel, Türkiye’yi her yönüyle gördü. Gururlu, istikrarlı, güçlü. Artık, 50 yıllık AB sözünü yerine getirme zamanı gelmemiş miydi? Nihayet 2.5 yılın ardından yeni bir fasıl açılma kararı alınmıştı. Merkel ve Başbakan Tayyip Erdoğan, konuşmalarında buna vurgu yaptılar.

Almanya Şansölyesi, ‘Yeni bir fasıl açtığımızda, bir adım daha attık demektir’ dedi. Erdoğan, ‘Şimdiye kadar çok şey verdik, ama karşılığında hiçbir şey almadık’ dedi.

Gerçek olan şu ki: Türkiye ASLA, AB’ye üye olmayacak. Merkel de bunu biliyor, Erdoğan da.”

Alman işadamlarının, Türkiye’deki kârlı işler nedeniyle Merkel’e eşlik ettiğini belirten Bild Gazetesi, 2000’li yılların başında iflasın eşiğine gelen Türkiye’de artık yüzde 9’luk bir büyüme olduğunu, buna karşılık Euro Bölgesi’nde küçülme yaşandığını aktardı. Türkiye nüfusunun ortalama yaşının 30 olduğu, genç bir ülke olduğu, 2050 yılına kadar Türkiye’nin gelişeceğini belirten Bild Gazetesi, Avrupa’nın ise yaşlandığına işaret etti.

“TÜRKLER İSTER Mİ Kİ?”

Türkiye ile AB müzakerelerinde açılan fasıl sayılarını ve gelinen noktayı aktaran Bild Gazetesi, “Türkler, gerçekten AB’ye üye olmak istiyor mu? Yoksa artık bunun için çok güçlü ve gururlular mı?” diye sordu. Bölgesel bir güç olan Türkiye’nin, Güney Kıbrıs ile aynı oy yetkisine sahip olan bir AB üyeliğini kabul edip etmeyeceği sorgulandı.

Söz konusu Alman Gazetesi, Ankara’daki Alman bir diplomatın yorumuna da yer verdi: “Fasıllar konusunda bugünkü ilerlemeyle devam edersek, süreç yaklaşık 60 yıl sonra biter” dedi.  Bild, “Bu da şu anlama geliyor: ASLA” dedi.



Erdoğan, Türkiye'yi AB'de görüyor

Süddeutsche Zeitung adlı gazete ise, birinci sayfadan ''Merkel'in Türkiye'nin AB üyeliğine şüpheleri var'' başlığıyla verdiği haberde, Merkel'in Türkiye'nin AB üyeliğine yeni bir ivme kazandırmak istediği, ancak Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmede bu konuda tereddütleri olduğunu söylediği kaydedildi.

Die Welt gazetesi de Merkel'in Türkiye ziyaretini birinci sayfadan, ''Erdoğan Türkiye'yi AB'de görüyor'' başlığıyla duyurdu.

Dostluğun jestleri

''Dostluğun jestleri'' başlığını kullanan Frankfurter Rundschau gazetesi ise, Merkel'in (daha önceki gezilerde) müze veya cami ziyareti hariç resmi temaslarının dışında çok az turistik gezi yaptığı ancak bu kez Türkiye'de otobüsle Kapadokya'yı gezdiğine dikkati çekildi.

Bunun Türk hükümetine bir jest olduğu, Türkiye'deki kültür hazinelerine değer verdiği belirtilen haberde, ziyaretin ikinci anlamının, Merkel'in, Hristiyanlığın önemine de işaret ettiği kaydedildi.




<< Önceki Haber Çarpıcı iddia: Bunu Erdoğan da biliyor Merkel de Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER