Dışişleri Bakanı Davutoğlu: (2)

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: (2) -(Suriyede) Halkın güven duyacağı, halkın güvenlik yapılanması içinde kendisini huzur içinde bulacağı herhangi bir görev değişimi, kabul edilebilecek bir adım olur -Bu tarz bir görev değişikliği


AMASYA (A.A) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye ile ilgili olarak, Halkın güven duyacağı, halkın güvenlik yapılanması içinde kendisini huzur içinde bulacağı herhangi bir görev değişimi, kabul edilebilecek bir adım olur dedi.
     Davutoğlu, Amasyada düzenlenen Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivalinin açılış törenine katılmak için geldiği kentte, Amasya Valiliğinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
     Bakan Davutoğlu, bir gazetecinin Suriye Ulusal Konseyinin başkanlığına seçilen Abdülbasid Seyda, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esedin yönetimi yardımcısına bırakmasına sıcak baktıklarını söyledi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz şeklindeki sorusu üzerine, şunları söyledi:
     Suriye Ulusal Konseyinde yeniden yapılandırma çalışmaları sırasında bazı görev değişiklikleri oldu. Sayın Seyda da aktif olarak muhalefette uzun yıllar görev yapan bir siyasetçi. Daha önce de pek çok vesileyle dile getirdiğimiz bir husustur bu. Halkın güven duyacağı, halkın güvenlik yapılanması içinde kendisini huzur içinde bulacağı herhangi bir görev değişimi, kabul edilebilecek bir adım olur. Bu çerçevede maalesef sayın Esed, bir buçuk yıla yakın sürdürdüğü tutumuyla halk nezdindeki güvenilirliğini önemli ölçüde kaybetmiştir, özellikle son katliamlar sonrasında. Bu tarz bir görev değişikliği de dahil olmak üzere geçiş sürecinin süratle devreye sokulması tabi ki olumlu bir süreci başlatabilir. Yemen modeli tarzında da gündeme getirilen bu tür modellerin hepsi tartışılabilir. Sayın Seyda da bugünlerde pek çok yeni girişim gündemde olduğu için kanaatlerini belirtmiştir.
    
     -Suriye ile ilişkiler-
    
     Bir gazetecinin, Suriye ve sınır bölgedeki ekonomik olumsuzluğun giderilmesiyle ilgili bir girişim olup olmayacağı yönündeki sorusu üzerine Davutoğlu, Suriye ile önceden vizelerin kaldırılması gibi çok ciddi anlaşmalar yapıldığını anımsattı.
     Bu çalışmaların Suriyede istikrar sağlanmasının ardından devam edeceğini belirten Davutoğlu, Sadece bizim tarafımızda değil, Suriye tarafında mazot bulunamaz halde, çok büyük sıkıntılar çekiliyor. Bunların bir numaralı sorumlusu maalesef güvenlik ortamını yok eden Suriye yönetimidir. Güvenliğin ortadan kalktığı bir ortamda ekonomik aktivite de söz konusu olmuyor. Suriye halkı ekonomik bakımdan büyük zorluklar çekiyor. Bizim sınır bölgelerimizde de daha önceki canlılık yok. Bu konuda önümüzdeki dönemde telafi edilecek adımlar, istikrar ortamı sağlanınca en yoğun şekilde karşılıklı olarak devam edecektir diye konuştu.
    
     -Talabaninin PKKateşkes ilan etmesi için ikna etmeye çalıştığı iddiası-
    
     Davutoğlu, bir gazetecinin, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabaninin PKKyı ateşkes ilan etmesi için ikna etmeye çalıştığı iddialarını hatırlatması üzerine, Kuzey Iraktaki bütün yöneticilerden PKKnın faaliyetlerinin bir an önce durdurulması yönünde somut adımlar atılmasını beklediklerini belirtti.
     Bu çerçevede Talabaninin Kuzey Irakta etkin bir lider olarak adımlar atarsa bunu olumlu karşılayacaklarını dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:
     Bu adımlar, Kuzey Iraktaki PKK varlığının sona erdirilmesi yönünde somut adımlar olmalıdır. Ancak o zaman daha kapsamlı şekilde önemli bir değer ifade eder. Fakat biz tüm taraflarla terör tehdidinin ortadan kaldırılması için ve tekrar sadece Türkiyede değil, Kuzey Irakta, tüm Ortadoğuda barışın hakim olması için elimizden gelen çabaları sürdüreceğiz.
     Bakan Davutoğlu, daha sonra kentteki sivil toplum kuruluşları ve iş adamlarının Büyük Amasya Otelde verdiği yemeğe katıldı.
     (bitti)
    
     Muhabir: Esma Aygün
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Dışişleri Bakanı Davutoğlu: (2) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER