Dışişleri Bakanı Davutoğlu: (4)

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: (4) -Türkiyenin coğrafi konumu, siyasi kimliği hiçbir düzeni, hiçbir sınırlamayı tanımıyor. Vizyonumuz çok geniş -İsveç Dışişleri Bakanı Bildt: -Suriyeli mülteciler konusunda sadece Türk Hükümeti değ


İZMİR (A.A) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiyenin coğrafi konumu, siyasi kimliği hiçbir düzeni, hiçbir sınırlamayı tanımıyor. Vizyonumuz çok geniş dedi.
     Ahmet Davutoğlu, 5. Büyükelçiler Konferansının İzmir programı çerçevesinde geldiği İzmirde, Habertürk televizyonunda katıldığı programın ilk bölümünde, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ve Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio Patriota ile soruları yanıtladı.
     Davutoğlu, 3 ülkenin 3 bakanının da üslup ve yaklaşımlarının birbirine benzediğini, bu nedenle barış, ara buluculuk odaklı bir çalışma ortamını oluşturduklarını belirtti.
     İzmirde her iki ülkenin dışişleri bakanlarını aileleri ile ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Davutoğlu, 5. Büyükelçiler Konferansının İzmirin EXPO 2020 adaylığına katkı sağlayacağına inandığını vurguladı. Davutoğlu, 3 ülkenin dışişleri bakanlarının İzmirde bir araya gelmesini aile buluşması olarak değerlendirdi.
     Davutoğlu, dış politikadaki tek eksenin insanlık olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
     Gelişmeler de bunu gösteriyor. Latin Amerikada olan şeyler Avrupayı etkiliyor. Avrupada olanlar Ortadoğuyu etkiliyor. Bugün İzmirde gördüğümüz resim gösteriyor ki, küresel bir eksen var ve insanlık için bir inisiyatife ihtiyaç var. Türkiyenin coğrafi konumu, siyasi kimliği hiçbir düzeni, hiçbir sınırlamayı tanımıyor. Vizyonumuz çok geniş. İsveç dış politikasının da kuzey ülkeleriyle sınırlandırılmasını düşünemeyiz. Brezilya da bugün küresel bir güç. O yüzden bu yeni bir dünya. Burada parlak bir gelecek kurmaya çalışıyoruz, insanlık için ve halkımız için.
    
     -İslamofobi dünyanın karşılaştığı en önemli sorunlardan-
    
     İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ise İslamofobinin yaygınlaşmasıyla ilgili bir soruya karşılık, dünyadaki bölünme eğiliminden kaygı duyduğunu belirterek, bunun bir parçası konumundaki İslamofobi konusunun dünyanın karşılaştığı en önemli sorunlardan biri olduğunu ifade etti.
     Bildt, Türkiyenin Ortadoğu dış politikasıyla ilgili değerlendirmesinin istenmesi üzerine, Suriyeli mülteciler konusunda sadece Türk Hükümetinin değil Türk halkının da çok büyük cömertlik gösterdiğini dile getirerek, şunları söyledi:
     Dünya da Türkiyenin yaptıklarını çok yakından takip ediyor. Türkiye çok cesur davrandı burada. Bu bölgedeki sorunlar çok yakıcı, çok ağır. Türkiyenin gösterdiği cömertlikle de bunları birleştirdiğimizde ortaya çok değişik bir tablo çıkıyor. Ortadoğu ülkeleri bizim komşumuz değil, Türkiye onların komşuları. Bu yüzden bizim AB ile Türkiye arasında çok yakın bir işbirliğine ihtiyacımız var. Bölgeye istikrar, refah, ekonomik kalkınma ve gelecekteki yeni fırsatları getirmek için çok yakın çalışmamız gerekiyor. Avrupanın tamamında bunu Türkiyenin yardımı olmadan yapamayacağımızı biliyoruz.
    
     -BM Güvenlik Konseyindeki reform sürecini devam ettirmemiz gerekiyor-
    
     Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio Patriota da Türkiyeye gelmekten ve barış, çevre, güvenlik, insan hakları konularında ortak çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.
     Patriota, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ve değişen güç dengelerine karşın güçlü ülkelerin konseyde temsil edilmemesine ilişkin yorumunun sorulması üzerine, küresel yönetişim meselesinin gündem olması gerektiğini belirterek, ekonomik ve mali işbirliğinin çok öne çıktığını, G-20nin burada çok önemli bir rol oynadığını kaydetti.
     Ancak diğer alanlarda, özellikle güvenlik alanında katılım sürecinin biraz daha yavaş olduğunu ifade eden Patriota, şunları bildirdi:
     BM Güvenlik Konseyinde çok farklı ülkeler temsil edilmiyor. BM Güvenlik Konseyindeki reform süreciyle ilgili bir uzlaşma sağlanamadı. Ama Brezilyanın duruşu... Artık bunu devam ettirmemiz gerekiyor, reform sürecini devam ettirmek gerekiyor. Çünkü biz güçlü ekonomileri olan ülkeleriz, daha önemli rol oynamalıyız ve bu ülkelerin daha ön plana çıkmasına izin verilmeli. Çünkü daha meşru olması gerek. Bunların stratejileri uluslararası alanda daha fazla kabul görüyor. Umarız ki, en kısa sürede, öngörülebilir bir sürede BM Güvenlik Konseyi reformu konusunda BMde üçte ikilik bir çoğunluk sağlanabilir.
    
     Muhabir: Efsun Yılmaz / Nevbahar Kabaklı
     Yayıncı: Tarkan Demir
<< Önceki Haber Dışişleri Bakanı Davutoğlu: (4) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER