Diyarbakırda Nevruz konulu panel düzenlendi

Diyarbakırda Nevruz konulu panel düzenlendi


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakırda Nevruzkonulu panel düzenlendi.
     Atatürk Kültür Merkezi ile Diyarbakır Valiliği İl Kültür Turizm Müdürlüğünce Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Sanat Merkezinde Nevruz konulu panel düzenlendi.
     Dicle Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kemal Timurun açılış konuşmasından sonra söz alan Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi El Sanatları Eğitimi Uzmanı Ahmet Aytaç, Destanlarla Nevruz ve Renkler başlıklı konuşmasında, Nevruz kelimesinin Farsçada yeni gün anlamına geldiğini söyledi.
     Aytaç, Nevruzun farklı milletlerin destanlarında, kültürlerinde var olduğunu ve dünyanın birçok yerinde de kutlandığını belirterek,Nevruzun İslam dinindeki yeri sadece rivayetlere dayanır. Hazreti Ademin çamurunun Nevruzda yoğrulduğu, hazreti Nuhun Gemisinin Nevruzda karaya vardığı rivayetlere dayanır dedi.
     Milletlerin topla tüfekle yıkılmayacağını ancak aradaki bağların kopmasıyla yıkılabileceğini ifade eden Aytaç, sözlerini Nevruz siyasi platformlara taşınmadan kutlanarak sürdürülmelidir. İri, diri ve bir olmalıyız. Dün Çanakkalede nasıl birlikte olduysak şimdi de birlikte olmalıyız diyerek bitirdi.
     Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Araştırma Görevlisi Mustafa Genç ise, El Sanatlarında Renkler ve Nevruz başlıklı konuşmasında, renklerin toplumlar için farklı anlamlar taşıdığını biri için matem rengi sayılan bir rengin diğeri için sevinç mutluluk rengi olabileceğini söyledi.
     Sözün ve yazının gelişmediği dönemlerde renklerin bir iletişim aracı olarak kullanıldığını açıklayan Genç, Yeni bir gün, yeni bir dönem başlıyor. Bizi biz yapan değerlere sahip çıkarsak birlikte yaşamayı başaracağız dedi.
     Panele, Sakarya Üniversitesinden Araştırma Görevlisi Mustafa Genç, emekli öğretim görevlisi Dr. Yaşar Kalafat, Selçuk Üniversitesinden Uzman Ahmet Aytaç ve panel başkanı sıfatıyla Dicle Üniversitesi (DÜ) adına Doç. Dr. Kemal Timur katıldı.
    
     Muhabir: Ahmet Kaplan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Diyarbakırda Nevruz konulu panel düzenlendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER