Diyarbakırda Genç KAGİDER Günleri

Diyarbakırda Genç KAGİDER Günleri -KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Münteha Adalı: Dünyada kadın istihdamı oranı yüzde 52, Türkiyede ise yüzde 26dır -DİKASUM Başkanı Prof. Dr. Nuriye Mete: Yasal düzenlemeler, kadın bakışı v


DİYARBAKIR (A.A) - Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER) Yönetim Kurulu Üyesi Münteha Adalı, kadın istihdamında dünya ortalamasının yüzde 52, Türkiyede ise bu oranın yüzde 26 olduğunu söyledi.
     Yönetim Kurulu Üyesi Adalı, Dicle Üniversitesi Konferans Salonunda düzenlenen Genç KAGİDER Günleri etkinliğinde yaptığı konuşmada, yaklaşık 10 yıl önce kadın girişimciliğini geliştirmek, ekonomik ve sosyal yaşamda kadının konumunu güçlendirmek amacıyla KAGİDERin kurulduğunu hatırlattı. Kadının üreterek, tüm karar mekanizmalarında etkin rol alacağı bir dünya yaratmak hedefiyle 10 yıl önce dernek olarak çalışmalara başladıklarını ve aradan geçen bu sürede dernek olarak çok önemli projelere imza attıklarını ifade eden Adalı, şöyle konuştu:
     Kadın girişimciliğini ve istihdamını artırmak için öncelikle kadının ekonomik ve siyasi konumunu güçlendirmek gerekir. Bugün yüksek öğrenimde okuyan kadınların oranı yüzde 45dir. Ancak üniversiteden mezun olan kadınların iş yaşamındaki oranı yüzde 26dır. Yani okuyan kadınların küçümsenmeyecek bir bölümü ortadan kayboluyor. Çalışan kadınların başarı yüzdesi ise çok yüksek. Türkiyedeki kadın CEO oranı yüzde 12dir. Bu oranla dünyada sıralamasında ilk 5e giriyoruz. Dünyada kadın istihdamı oranı yüzde 52, Türkiyede ise yüzde 26dır. Bu oran OECD ülkelerinde yüzde 62dir. Hükümet kadın istihdamını 2023 yılında yüzde 35e yükseltmeyi hedefliyor. Bu nedenle kadınla ilgili politikaların hızlı ilerlemesi için çok çalışacağız. Kadın istihdamı artırılmalıdır. Sosyal hayat, siyaset ve ekonominin içinde kadın daha fazla olmak zorundadır.
    
     -Engellerin kaldırılması gerekiyor
    
     Dicle Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİKASUM) Başkanı Prof. Dr. Nuriye Mete ise kadın istihdamında özellikle 1980den itibaren büyük artış olduğunu, süreç içerisinde de kadının iş yaşamının vazgeçilmez aktörü haline geldiğini söyledi.
     İş yaşamına giren kadının ilk yıllardaki görevinin emek gerektiren el işleriyle sınırlı olduğunu ancak bunun zaman içerisinde bilgi ve eğitime dayalı hizmetlere dönüştüğünü bildiren Prof. Dr. Mete, Kadın istihdamının artırılması, kadının aile ve toplum yaşamında güçlenmesini sağlayacaktır. Kadın istihdamının artışı cinsiyet ayrımcılığının azalmasına da katkı sunacaktır. Kadın girişimlerinin karşılaştığı engellerin kaldırılması gerekiyor. Yasal düzenlemeler kadın bakışı ve gereksinimleri dikkate alınarak planlanmalı dedi.
     Mete, genç nüfusa sahip Güneydoğu Anadolu Bölgesinde özellikle turizm ve tarıma dayalı sektörlerde kadınlar için büyük istihdam oluşturulabileceğini sözlerine ekledi.
     Daha sonra gerçekleştirilen panele Ufuk Tarhan, Sanem Oktar Öğüt, Altın Mimir ile Güneydoğu Demokrasi Derneği Başkanı Mustafa Canoruç konuşmacı olarak katıldı.
    
     Muhabir: Özgür Ayaydın
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Diyarbakırda Genç KAGİDER Günleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER