Diyarbakırda kültürel mirasın korunmasını

Diyarbakırda kültürel mirasın korunmasını hedefleyen 6 proje tanıtıldı -Vali Mustafa Toprak: Dünya Kültür Mirası Listesi için 2014 yılında başvuru dosyamızı sunacağız


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Diyarbakır Surlarının UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girmesi için 2014 yılında başvuru dosyasını sunacaklarını söyledi.
     Vali Mustafa Toprak, Kalkınma Bakanlığı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında hazırlanan Diyarbakırın kültürel mirasının tanıtımı ve korunmasını hedefleyen 6 projenin tanıtımı için düzenlediği basın toplantısında, Diyarbakırın turizm altyapısının geliştirilmesi, kültürel mirasının korunması ve tanıtım çalışmalarının sağlanmasının, ilin sosyoekonomik kalkınmasına çok büyük katkı sunacağını belirtti.
     Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı için yaptıkları 6 proje çalışmasına toplam 16 milyon 772 bin lira hibe desteği sağlandığını ifade eden Toprak, 2012 ve 2013 yıllarında sunulacak projelerle Diyarbakır Kültürel Mirasının Korunması ve Tanıtılması çalışmalarında kullanılacak miktarın 60 milyon liraya ulaşacağını kaydetti.
     Toprak, Diyarbakır il merkezi ve ilçelerinde yer alan tarihi varlıkların onarımına büyük önem verdiklerini, bu kültürel varlıkların restorasyonu için halen 50 milyon liralık bir kaynağın kullanımının devam ettiğini bildirdi.
    
     -16 milyon lira harcanacak
    
     Vali Mustafa Toprak, hibe alan 6 projenin Diyarbakır Kültürel Mirasının Projelendirilmesi, Diyarbakır Surlarının Turizme Kazandırılması, Dört Ayaklı Minarenin Restorasyonu, Ulucami ve Hanlar Bölgesi Renovasyon Projesi, Diyarbakır Evlerinin Turizme Kazandırılması ve Diyarbakır Kültürel Mirasının Tanıtımı Projeleri olduğunu anlatarak, Amacımız geçmişten bize gelen tarihi eserleri gelecek kuşaklara restorasyonu ve onarımı yapılmış şekilde bırakmaktır. Bu anlamda ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Bu projelerin ilk yılında 16 milyon liralık bir harcama yapılacak. 2-3 yıl içerisinde yapılacak çalışmalarla tarihi surların bütünlenmiş olduğu, yıkık dökük burçların onarılmaya başlandığını görmüş olacağız dedi.
     Toprak bir gazetecinin tarihi surların UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine ne zaman aday gösterileceğine ilişkin sorusu üzerine ise bu konudaki eksiklerin giderilmesi için çalışma yürütüldüğünü belirterek, şöyle konuştu:
     Bunun için alan yönetimi oluşturduk. Ayrıca koruma amaçlı imar planları yoktu, bu koruma amaçlı imar planları hızlı şekilde tamamlandı. Bu projeler kapsamında yaptığımız tüm çalışmalar, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine gidermek için önemli çalışmalardır. Sayın cumhurbaşkanımızın Diyarbakıra gelmesi ve ardından Kültür ve Turizm Bakanlığının attığı adımlar sayesinde önemli gelişmeler oldu. Umuyoruz ki 2014 yılı başına kadar bu çalışmalar tamamlandığında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi için 2014 yılında başvuru dosyamızı sunacağız.
     Başka bir soru üzerine de Vali Toprak, tarihi İçkaledeki onarım çalışmalarının devam ettiğini dile getirerek, burada oluşturulacak arkeoloji müzesini 2013 yılının sonunda faaliyete açmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Özgür Ayaydın-Şaban Yılmaz
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Diyarbakırda kültürel mirasın korunmasını Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER