Diyarbakırdaki KCK Davası

Diyarbakırdaki KCK Davası -Terör örgütü PKKnın üst yapılanması KCKya ilişkin davaya devam edildi


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakırda, terör örgütü PKKnın üst yapılanması KCKya ilişkin davaya devam edildi.
     Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, tutuklu 98 sanıktan 81i ile 12 tutuksuz sanık hazır bulundu. Tutuklu 17 sanık, mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.
     Duruşma öncesinde söz alan sanık avukatlarından Cihan Aydın, dosyada, tutuklu bulunan sanıklardan Ebru Günayın başvurusu üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun, Adalet Bakanlığınca çıkardığı Ceza Muhakemesi Kanununda öngörülen, "telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesi", "gizli soruşturmacı" ve "teknik araçlarla izleme tedbirlerinin uygulanmasına ilişkin yönetmelik" hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdiğini söyledi.
     Aydın, Danıştayın verdiği yürütmeyi durdurma kararına göre, dosyadaki tüm sanıklarla ilgili teknik takip, telefon dinleme ve izleme kayıtlarının dosyadan çıkarılmasını talep etti.
     Mahkeme başkanı ise talebi değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi. Aranın ardından mahkeme heyeti, iddia makamına taleple ilgili görüşünü sordu.
     Cumhuriyet savcısı ise yönetmeliğin, Adalet Bakanlığı tarafından çıkarıldığını belirterek, "Ceza Muhakemeleri Kanununun 135. maddesi ve devamlarına bakıldığında, iletişim tespiti ve benzeri konularla ilgili kararların nasıl anılacağı hükümleri var. Yönetmelikte bu konuyla ilgili kişi hak ve özgürlüklerini engelleyen bir husus olmadığından talebin reddine karar verilmesini istiyoruz" dedi.
     Mahkeme heyetinin, talebin reddine karar vermesinin ardından duruşmaya, tutuklu sanıklardan Ahmet Makas ile ilgili delil ikamesi okunarak devam edildi.
     Mahkeme başkanı, Makas hakkında dosyada yer alan atılı suçlamaları okuyarak, savunma yapması için söz verdi
     Sanık, tercümanı aracılığıyla yaptığı savunmasında, üzerine atılı suçlamalar hakkında savunma yapmayacağını belirterek, yaşanan çözüm süreci için mahkeme heyetinin de üzerine düşen görevi yapması gerektiğini ifade etti.
     Tahliyeye ilişkin taleplerinin ardından mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verip duruşmayı erteledi.
     Duruşmayı, Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ile tutuklu yakınları izledi.
    
     -İstenen cezalar-
    
     Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, bağımsız milletvekili seçilen Selma Irmak ve Kemal Aktaş ile Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Diclenin de aralarında bulunduğu 98i tutuklu 175 sanık hakkında "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma", "Terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma" ve "Terör örgütüne yardım ve yataklık etme" suçlamasıyla 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor.
    
     Muhabir: Aziz Aslan
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Diyarbakırdaki KCK Davası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER