Diyarbakırdaki KCK davası

Diyarbakırdaki KCK davası -Terör örgütü PKKnın üst yapılanması KCKya ilişkin davaya devam edildi -Savcının, 4 sanık hakkındaki tahliye talebini mahkeme heyeti reddetti


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakırda, terör örgütü PKKnın üst yapılanması KCKya ilişkin 98i tutuklu 175 sanığın yargılanmasına devam edildi.
     Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu 98 sanıktan 36sı ile 5 tutuksuz sanık hazır bulundu. Tutuklu 62 sanık ise mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı. Mahkeme başkanı, tutuklu sanıklardan Hasan Hüseyin Ebe ile ilgili delil ikamesini okuyarak savunma yapması için söz verdi.
     Mahkeme başkanı, gizli tanıklardan "X" ile "Mercek"in sanık Ebe hakkında Kuzey Irakta bulunan PKK kamplarına giderek, eğitimlere katıldığı yönünde ifadelerde bulunduğunu aktardı.
     Sanık Ebe, tercümanı aracılığıyla yaptığı savunmasında, gizli tanıkların hakkında verdikleri ifadelerin soyut delillerden oluştuğunu belirterek, "Gizli tanıklar kamplarda eğitim aldığımı söylüyor. Nerede, kim tarafından bana eğitim verildiğini söylemiyor. Aleyhime olan suçlamaları kabul etmiyorum. Iraka gittiğim doğrudur. Ancak kamplara katıldığım yönündeki iddialar ise gerçeği yansıtmıyor. Hukuksuz bir şekilde kimliğimiz üzerinden yargılanıyoruz" dedi.
     Sanık avukatlarından Gülşen Özbek, iddia makamının, müvekkilinin basın açıklamalarına katılarak düşüncelerini paylaşmasını "örgüt üyesi olmak" şeklinde değerlendirdiğini ileri sürerek, "Dosya gizli tanık ifadeleriyle şişirilmiş. Gizli tanıklara ulaşmamız ve soru sormamız mümkün olmadı. Müvekkilim hakkında beyanlarda bulunan gizli tanık ifadeleri, gerçeği yansıtmıyor. Bu nedenle tahliyesini talep ediyorum" diye konuştu.
    
     -Savcı 4 sanığın tahliyesini istedi-
    
     Cumhuriyet savcısı, hazırladığı mütalaasında sanıklardan, Nesime Gonca, Esma Güler, Dirayet Taşdemir ile Leyla Denizin, tutuklulukta geçirdikleri süreyi göz önünde bulundurarak tahliyesini diğer sanıkların ise "suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, delilleri karartma ve kaçma şüphesi" gerekçeleriyle, tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.
     Mahkeme heyeti ise "suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, delilleri karartma ve kaçma şüphesi" gerekçeleriyle, söz konusu tutuklu 4 sanığın tahliye talebini reddetti. Mahkeme ayrıca, diğer sanık avukatlarının tahliye taleplerine ilişkin de tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
    
     -İstenen cezalar-
    
     Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, bağımsız milletvekili seçilen Selma Irmak ve Kemal Aktaş ile Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Diclenin de aralarında bulunduğu 98i tutuklu 175 sanık hakkında; "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak, Terör örgütü üyesi ve yöneticisi olmak ve Terör örgütüne yardım ve yataklık etmek" suçlarından, 15 yıldan ağırlaştırılmış müebbete kadar değişen hapis cezaları isteniyor.
    
     Muhabir: Aziz Aslan / İbrahim Yakut
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Diyarbakırdaki KCK davası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER