Doğu Karadenizde kivi hasadı başladı

Doğu Karadenizde kivi hasadı başladı -Kivi Birliği Başkanı Paliç: Trabzondan Sarpa kadar alanda rekoltenin yaklaşık 15 bin ton olacağını tahmin ediyoruz (Fotoğraflı - Görüntülü)


RİZE (A.A) - Doğu Karadeniz bölgesinde toplama olgunluğuna ulaşan kivi hasadı törenle başladı.
     Rize merkeze bağlı Hayrat Mahallesinde ÇAYKUR Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Merkezindeki kivi bahçesinde düzenlenen törene ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Kivi üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç ve üreticiler katıldı.
     Paliç, burada yaptığı konuşmada, kivinin kalitesini bulduğunu ve hasat zamanının geldiğini belirterek, Doğu Karadenizde kivi hasat olgunluğuna ulaştı. Trabzondan Sarpa kadar alanda rekoltenin yaklaşık 15 bin ton olacağını tahmin ediyoruz. Kivinin bu bölgede aroması daha farklı. Doğu Karadenizde damak tadı bakımından çok kaliteli kivi yetiştiriyor. İklim ve hava şartları kivinin kalitesini artırıyor dedi.
     Türkiyede yılda 70 bin ton civarında kivi tüketildiğini ifade eden Paliç, Kiviye ilgi her geçen gün artıyor. Yıllık üretimin 150 bin ton dalayına ulaşacağını tahmin ediyoruz. Bölgede çok daha fazla kivi üretmek zorundayız. Üretimi artırırsak yurt dışına da ihraç edebiliriz. Kivi 6 ay saklanabilen bir üründür. Soğuk hava depomuzun olmaması sorundur. Soğuk hava deposu olmadığı için ürünü ucuza almak istiyorlar. Bu sorunu aşabilirsek kivi çok daha değerlenecektir diye konuştu.
     Paliç, hasadın bu ay sonuna kadar tamamlanmasının planlandığını sözlerine ekledi.
     Konuşmaların ardından vatandaşlara kivi reçeli, kivi tatlısı ve kivi dondurması ikram edildi. Bahçeye giren kadınlar ilk kivi hasadını gerçekleştirdi.
    
     Muhabir: Muhittin Sandıkçı
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Doğu Karadenizde kivi hasadı başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER