Dünya bitkileri, artık daha kolay tanınacak

Dünya bitkileri, artık daha kolay tanınacak -Gaziantepte 2009da 17 bin metrekare alanda kurulan bine yakın tür ve 100 binlerce kök bitki barındıran Botanik Bahçesinde kulaklıklı ses sistemi kuruldu -Fen İşleri Daire Başkanlığı Yeşi


GAZİANTEP (A.A) - Kemal Karagöz - Gaziantepte 2009da 17 bin metrekare alanda kurulan bine yakın tür ve 100 binlerce kök bitki barındıran Botanik Bahçesinde kulaklıklı ses sistemi kuruldu.
     Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan Botanik Bahçesinde Osmanlı, gül, Japon, zen, açık tohumlu ve endemik bahçe başta olmak üzere toplam 11 özel tasarım bahçesi bulunuyor.
     Kaya bahçesinde kayalık alanlarda doğal olarak yetişen bitki türleri ve orman gülleri, Osmanlı bahçesinde soğanlı bitkiler ve laleler, gül bahçesinde 50-60 çeşit gül türü, bataklık havuzunda birbirinden farklı çok sayıda su bitkisi, salkım söğüt ve nilüfer türü sergileniyor.
     Japon bahçesinde uzak doğunun gizemli bitki örtüsünden türler, çeşitli bonzailer, Akça ağaç ve Japon gülü türleri, kokulu ve renk bahçesinde rengarenk ve kokulu çiçekler görülebiliyor. Ayrıca üniversitelerin ilgili bölümleri, bahçede çeşitli türlere ilişkin araştırma yapma imkanı buluyor.
     Dünyanın ve Türkiyenin farklı bölgelerinde yetişen bitki türlerini bir arada sunan ve bunun yanında kentin endemik bitkilerinin de yer aldığı Botanik Bahçesi, ziyaretçilerine bitkileri daha iyi tanıma imkanı sunmaya başladı.
     Çalışmalar kapsamında gelen ziyaretçilerin daha sağlıklı bilgi alabilmesi için kulaklıklı ses sistemi kuruldu. Kulaklığı takan ziyaretçi, bahçenin herhangi bir köşesinde olsa bile rehberi rahatça duyarak, daha sağlıklı bilgiye ulaşabilecek. Ziyaretçiler ayrıca kulaklığın yanındaki aparat ile de bitkideki barkodu okutarak tür hakkında detaylı bilgi alabiliyor.
    
     -Sistem sayesinde 200 kişilik gruplar ağırlanacak-
    
     Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Yeşil Alanlar Şube Müdürü Banu Gökçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelen ziyaretçilere bitkilerin tanıtımının daha iyi olması için kulaklıklı ses sistemi kurduklarını belirtti.
     Sistemle ziyaretçilere bahçede bulunan bine yakın bitki çeşidini daha iyi tanıtmayı amaçladıklarını ifade eden Gökçek, şöyle konuştu:
     Ziyaretçilerimize bitkilerin tanıtımını kiosklar ve broşürlerle yapıyoruz. Fakat gelen ziyaretçilerimize bitkilerin tanıtımının daha iyi olması için kulaklıklı ses sistemi kurduk. Bitkilerin tanıtılmasında kolaylık sağlayacak kiosklara ek olarak kalıcı bir öğrenme sunan kişiye özel kulaklıklı ses sistemi, bitki türlerinin daha iyi tanıtılmasında büyük olanak sağlıyor. Kulaklığı takan ziyaretçi, bahçenin herhangi bir köşesinde olsa bile rehberi rahatça duyarak, daha sağlıklı bilgiye ulaşabilecek. Bir danışman eşliğinde bahçeyi gezen ziyaretçiler, bitkilerle ilgili bilgilere kolayca ulaşabilecekler. Bitkiler hakkında bir danışma ve eğitim merkezi olarak faaliyet gösteren Botanik Bahçesi, her geçen gün yenilenen faaliyetleriyle önemli hizmet alanı oluşturuyor.
     Gökçek, eskiden tanıtımı 20-25 kişilik gruba yapabilirken, hayata geçirdikleri sistem sayesinde ise 50, 100 hatta 200 kişilik grupları kolayca ağırlayarak, daha kaliteli tanıtım yaptıklarını kaydetti.
     Sistemin turist rehberlerinin kullandığı sistemin benzeri olduğuna işaret eden Gökçek, telsiz sistem sayesinde kulaklığı takan tüm ziyaretçilerin danışmanın anlattığı bilgileri net ve sağlıklı şekilde duyabildiğini ifade etti.
    
     -Geçen yıl 50 bin ziyaretçi geldi
    
     Gökçek, Botanik bahçesini geçen yıl yaklaşık 50 bin kişinin ziyaret ettiğini de söyledi.
     Türkiyedeki botanik bahçelerinin en küçüğüne sahip olmalarına karşın bitki çeşitliği bakımından 2. sıraya yerleştiklerini aktaran Gökçek, Bine yakın bitki çeşidi bulunan botanik bahçemizde yüz binlerce bitki türü bulunuyor dedi.
     Gökçek, dünyanın ve Türkiyenin her yerinden bitki meraklılarını bahçelerini ziyaret etmeye davet etti.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Dünya bitkileri, artık daha kolay tanınacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER