Dünya Cüzzam Günü

Dünya Cüzzam Günü -Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: Cüzzam, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin hedefe ulaşması ile yakın zamanda dünyada ortadan kaldırılacağına inandığımız bir hastalıktır


TRABZON (A.A) - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, cüzzamın, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin hedefe ulaşması ile yakın zamanda dünyada ortadan kaldırılacağına inandıkları bir hastalık olduğunu ifade etti.
     Hamzaoğlu, Dünya Cüzzam Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, cüzzamın tanısı kolay, tedavisi kesin, erken tanı konulduğunda önlenebilir bir hastalık olduğunu belirtti.
     Dünyanın geri kalmış ülkelerinde, açlık, yoksulluk, yaşam ve temizlik koşullarının kötülüğü, sağlık hizmetlerinden yararlanamama, iyi beslenememe, iç savaşlar ve sürekli göçler gibi nedenlerle kökünün kazınamadığını kaydeden Hamzaoğlu, şöyle devam etti:
     Cüzzam, çevresel sinir sistemi ve deri başta olmak üzere birçok sistem ve organı etkileyebilen, bulaşıcı bir hastalıktır. Ağız ve burundan yakın temas sonucu damlacık enfeksiyonu ile bulaşır. Bakteri çok yavaş çoğalır, inkibasyon periyodu 5 yıl kadardır. Semptomların görülmesi bazen 25 yılı bulabilmektedir. Kesin tanı için ayrıntılı muayene ve çeşitli testler uygulanır. Deri lezyonlarında özel boyalarla bakterinin gösterilmesi veya patolojik olarak cilt lezyonlarının incelenmesi gerekir. Histamin testi, terlemenin yokluğunu gösteren metakolin testi, lepra bakterisine karşı oluşan antikorların araştırıldığı FLA-ABS, RIA ve ELİSA testleri kullanılır. Cüzzam hastalığı karaciğer tutulumu olmadıkça hayatı tehdit etmez.
     Cüzzamlı hastaların ilk tedavilerinin İstanbul, Ankara ve Elazığda bulunan lepra (cüzzam) hastanelerinde yapıldığını ifade eden Hamzaoğlu, şunları kaydetti:
     Ayrıca deri ve tenasül hastalıkları dispanserleri de cüzamlı hastaların tedavilerini yapmaktadır. Takipleri ise yaşadıkları bölgelerdeki sağlık kuruluşlarınca yürütülmektedir. Hastaların tedavi giderleri Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz karşılanmaktadır. Lepra, lezyonların bakteri ihtiva derecesine göre sınıflandırılarak tedavi edilir. Çeşitli ilaçlarla tedavinin ardından hasta tedavi bitince en az 2 yıl izlenir. Lepraya karşı BCG aşısının orta derecede yüzde 20-80 arasında koruyuculuk sağlayabildiği tespit edilmiştir. Aşı çalışmaları sürmektedir. Hasta ve toplumun eğitilmesi, hastaların erken tespit ve tedavisi korunmada esastır. Cüzzamlı hastalar bizim toplumumuzun insanlarıdır. Onlarla ilişkiyi kesmek, onları toplum dışına itmek yerine, ihtiyaçları olan anlayışı, yakınlığı, destek ve sevgiyi göstermek önde gelen vatandaşlık görevidir. Cüzzam, temel sağlık hizmetleri olarak özetlediğimiz koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin hedefe ulaşması ile yakın zamanda dünyada ortadan kaldırılacağına inandığımız bir hastalıktır.
    
     Muhabir: Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Dünya Cüzzam Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER