Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Dünya Sigarayı Bırakma Günü -Batman Halk Sağlığı Müdürü Acar: Ülkemizde her yıl yaklaşık 130 bin kişi, dünyada 5 milyon kişi sigaraya bağlı hastalıklardan ölüyor


BATMAN (A.A) - Batman Halk Sağlığı Müdürü Vecheddin Acar, Türkiyede her yıl yaklaşık 130 bin kişi, dünyada 5 milyon kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğünü bildirdi.
     Acar, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, tütün kontrolünde temel amacın tütün mamulü kullanımını azaltarak başta kanser olmak üzere birçok hastalığın neden olduğu sağlık ve ekonomik zararların önüne geçilmesini sağlamak olduğunu belirtti.
     Tütün kontrolünde esas olanın çocuk ve gençleri tütün mamullerinin zararlarından korumak, başkalarının içtiği sigara dumanından oluşan pasif etkilenimi önlemek ve temiz hava soluyabilmelerini sağlamak olduğunu kaydeden Acar, sigara dumanının içerdiği karbonmonoksidin kan dolaşımına girerek pıhtılaşmaya yol açtığını, atardamarların iç duvarlarına zarar vererek kalp krizlerine neden olduğunu aktardı.
     Sigaranın akciğer, ağız boşluğu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan kanserine yol açtığını bildiren Acar, açıklamasında şunlara yer verdi:
     Sigara bağımlısı olan insanların çoğunun akciğer kanserine yakalanma riski normal popülasyondan daha yüksek. Koroner kalp hastalıklarından ve bu hastalıkların yol açtığı ölümlerden korunmak için atılacak ilk adım, sigara ve dumanından uzak durmaktır. Ülkemizde her yıl yaklaşık 130 bin kişi, dünyada 5 milyon kişi sigaraya bağlı hastalıklardan ölüyor. Şimdiki eğilimler sürdüğü takdirde, 2030 yılından sonra ülkemizde her yıl 250 bin insanın tütüne bağlı hastalıklardan öleceği tahmin ediliyor. Mevcut ve gelecek nesillerin sağlığını korumaya yönelik hedeflerimizi gerçekleştirmek üzere tüm halkımızdan tütün kontrolü yasa ve kurallarına uymasını ve sahip çıkmasını istiyoruz. Tütün ürünlerine bağımlılığı devam eden vatandaşlarımızın da Sigarayı Bırakma Gününü yeni bir başlangıç kabul ederek dumansız hava sahasına dahil olmalarını arzu ediyoruz.
    
     Muhabir: Yılmaz Ekinci/Nurten Aslan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Dünya Sigarayı Bırakma Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER