Dünya Talasemi Günü

Dünya Talasemi Günü -Talasemi Federasyonu Başkanı Kılıç: -"Toplumu bilinçlendirerek talasemi doğumlarının önüne geçmeyi hedefliyoruz. Bir talasemi hastasının devlete yıllık maliyeti 50-60 bin lira"


ADANA (A.A) - Talasemi Federasyonu Başkanı Ali Kılıç, bir talasemi hastasının devlete maliyetinin yıllık 50-60 bin lira olduğunu, toplumu bilinçlendirerek hasta doğumlarının önüne geçmeyi hedeflediklerini belirtti.
     Kılıç, Çukurova Üniversitesinde 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü dolayısıyla düzenlenen konferansta, 2002 yılında yapılan resmi istatistik çalışmalarına göre Türkiye genelinde 4 bin 500 talasemi hastası, 1 milyon 400 bin talasemi taşıyıcısı bulunduğunu söyledi.
     Talasemi hastaları ve taşıyıcılarıyla ilgili son yıllarda sağlıklı bir istatistik çalışması yapılmadığına değinen Kılıç, "Yeni seçilen federasyon yönetimimiz artık öğretim üyelerinden değil hasta ve hasta yakınlarından oluşuyor. Bundan sonraki süreçte talasemi konusunda bilinçlendirme çalışmasının yanı sıra bu hastaların ve taşıyıcıların gerçek rakamsal boyutlarını da ortaya çıkarmaya çalışacağız" dedi.
     Kılıç, Türkiye genelinde 24 derneğin bu konuda faaliyet gösterdiğini, şehir merkezlerinin yanı sıra köylerde, ilçelerde etkinlikler gerçekleştirip, paneller, toplantılar düzenleyerek talasemi konusunda bilinci arttırmaya çalıştıklarını vurguladı.
     Toplumun bu hastalık konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını ifade eden Kılıç, şunları söyledi:
     "Talasemiyi kimi zaman kan kanserine, lösemiye benzetiyorlar. Kimi zaman yurt dışında ülke ismine benzetiyorlar. Toplumun bilinçlenmesi için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Adanada bin 500 civarında hasta var. Toplumu daha da bilinçlendirmeye yönelik kamu spotu hazırlıyoruz. Talasemi hastalığı konusunda yeterli düzeyde azalma yok, maalesef toplumumuz hala bu konuda bilinçsiz. Toplumu bilinçlendirerek talasemi doğumlarının önüne geçmeyi hedefliyoruz. Bir talasemi hastasının devlete yıllık maliyeti 50-60 bin lira. Hasta doğumları önleyerek devlete olan yükü de azaltabiliriz."
     Sorunlarının başında kan bulma sıkıntısının yer aldığını dile getiren Kılıç, "Kan ihtiyacı yeteri kadar karşılanmıyor. Talasemi hastasının 3 haftada bir kan alması gerekiyor. Uzun süre kan almayan hasta hayatını sürdüremez. Talasemi hastalarının kemik iliği kan üretmiyor. Ayrıca, ağır organ hasarları meydana geliyor" diye konuştu.
     Kılıç, talasemi hastalığının Akdeniz bölgesinde ağırlıklı görüldüğünü, ancak göç ile artık her ilde bu hastalara rastlanabildiğini de sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Aykut Ünlüpınar
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Dünya Talasemi Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER