Dünya Tüberküloz Günü

Dünya Tüberküloz Günü


KASTAMONU (A.A) - Kastamonu Halk Sağlığı Müdürlüğü, dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon kişinin tüberküloza yakalandığını bildirdi.
     Müdürlükten, Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, bu hastalığın özellikle öksürme ve hapşırmalar sırasında bulaşabildiği belirtildi.
     Dünya Sağlık Örgütünün raporlarına göre, dünya nüfusunu tahmini olarak üçte birinin tüberküloz hastası olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon kişi tüberküloza yakalanmakta ve 1.7 milyon kişi bu bu hastalıktan ölmektedir. Tüberküloz basili vücuda girdikten sonra yıllarca hastalık yapmadan akciğerlerde kalabilir. Vücut direncinin düştüğü durumlarda, vücutta beklemekte olan tüberküloz basili çoğalarak verem hastalığına yol açar. Tedavi görmeyen verem hastasıyla birlikte aynı evde yaşamak, yoksulluk, kötü beslenme, HIV/AIDS hastalığı, şeker hastalığı, kanser ve vücut direncini azaltan diğer hastalıklar ile sigara içmek verem hastalığına yakalanma ihtimalini artırır.
     Türkiyede tüberküloz hastalığıyla mücadelede önemli başarıların kazandı. Sağlıkta dönüşüm programı kapsamında vaka görülme sıklığın sürekli olarak azalmaktadır.
    
     Muhabir: Özkan Beyer
     Yayıncı: Erdinç Aksoy
<< Önceki Haber Dünya Tüberküloz Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER