Düzcede yılın ilk fındık hasadı başladı

Düzcede yılın ilk fındık hasadı başladı -Doğu ve Güneydoğu Anadoludan gelen mevsimlik işçiler, Akçakocadaki fındık bahçelerinde çalışıyor


DÜZCE (A.A) - Akçakoca ilçesinde yılın ilk fındık hasadı başladı.
     Fındık toplamak amacıyla Doğu ve Güneydoğu Anadoludan Düzceye gelen işçilerin zorlu yolculuğu başladı. Kiraladıkları minibüslerle Akçakoca ilçesine ulaşan mevsimlik işçiler, 32 lira yevmiyeyle hasat sezonunun sonuna kadar fındık bahçelerinde çalışacak.
     Şırnakın Cizre ilçesinden Dadalı köyüne gelen 16 fındık işçisi de Akçakocada yılın ilk hasadına başladı.
     İşçilerin çavuşu Ali Ayaz, AA muhabirine evlerinden uzakta çalışmanın zor olduğunu belirterek, Malatyadaki kayısı hasadını tamamladıklarını, ikinci duraklarının Düzcedeki fındık bahçeleri olduğunu söyledi.
     Aldıkları ücretin yüzde 10unu ulaşım giderleri için harcadıklarını ifade eden Ayaz, Otobüse kişi başı 150 lira verdik. İşçi ücretleri az ama o kadar belirlenmiş. Yevmiyemiz 40 ya da 50 liradan az olmamalı diye konuştu.
    
     -Şırnakta yeterli iş imkanı yok-
    
     Aldıkları yevmiyelerle kışlık ihtiyaçlarını karşıladıklarını anlatan Ayaz, Buraya borç parayla geldiğimiz için birazını borçlarımıza ayıracağız. Oradan gelirken un aldık. Burada ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz. Gittiğimiz de yine un alacağız ve ekmek ihtiyacımızı gidereceğiz. Şırnakta yeterli iş imkanı yok. Onun için buralara geliyoruz şeklinde konuştu.
     Fındık işçisi Muhammet Ayaz da yaz aylarında çalışarak kışlık masraflarını karşıladıklarını söyledi.
     İlçede çok fazla çalışma imkanı bulamadıklarını, bu nedenle de mevsimlik işçi olarak çalıştıklarını aktaran Ayaz, Hem kışlık ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz hem de çocuklarımızın dershane ve okul masraflarını çıkarıyoruz. Buraya gelen işçiler geçim sıkıntısından dolayı geliyor ifadelerini kullandı.
     Azime Ayaz ise 15 yıl önce eşinin vefat ettiğini, 6 çocuğuna bakmak için mevsimlik işçi olarak il il dolaştığını anlattı.
    
     Muhabir: İbrahim Tezel / Onur Orhan / Ömer Ürer
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Düzcede yılın ilk fındık hasadı başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER