Edirnede Bocuk Gecesi düzenlendi

Edirnede Bocuk Gecesi düzenlendi -Orta Çağdan kaldığı belirtilen eğlence kültürünü devam ettiren kadınlar, Enez ilçesinde geleneği gençlere anlattı


EDİRNE (A.A) - Enez ilçesinde Orta Çağdan kaldığı belirtilen eğlence kültürünü devam ettiren kadınlar, Bocuk Gecesinde geleneği gençlere anlattı.
     Kartopu Gönüllüleri Derneğinde düzenlenen gecede beyaz çarşaf giyen ve yüzlerini boyayan kadınlar, oyunlarla geleneği gençlere aktardı. Kadınlar geceye katılanlara geleneğe göre kabak tatlısı ve mısır ikram etti.
     Enez Belediye Başkanı Ahmet Çayır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bocuk Gecesinin Enezde ilk defa Kartopu Derneğinin katkılarıyla düzenlendiğini söyledi.
     Geleneği Balkanlardan Türkiyeye göçen Türklerin getirdiğini anlatan Çayır, Gelenek 35-40 yıl öncesine kadar bölgede devam ettiriliyordu. Mayıs ayında toprağın altına inip Ocak ayında canlandığı düşünülen kötülüklerin geleneğe göre yapılan etkinliklerle tekrar yerin altına gönderildiğine inanılıyor. Vatandaşlar bu gecede birbirlerine kabak tatlısı ve mısır ikram ediyor. Gelecek yıl Bocuk Gecesi geleneğini belediyenin öncülüğünde devam ettirmeyi düşünüyoruz diye konuştu.
    
     -Bocuk Gecesi-
    
     Orta Çağdan kaldığı belirtilen Bocuk Gecesinin, Hristiyanların bojic adetleriyle ilişkisi bulunmuyor.
     Türk halk kültürüne ait olan gecede her evde mutlaka kabak pişiriliyor, bunun yanı sıra ince akıtma, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı ve ceviz yeniliyor.
     Aile halkı, komşular ve akrabaların katıldığı gecede, gençler çarşaflara bürünerek komşularını Bocuk geliyor diye korkutuyor. Bocuk diye adlandırılan varlığın beyazlar içinde, insan görünümünde gezdiğine, Bocuk karısının kabak pişen eve gelip kötülük yapmayacağına inanılıyor.
     Bocuk Gecesinin, kış mevsimindeki en sert gecenin simgesi olduğu belirtiliyor. Bu gece suya atılan tahtanın, sabah su üzerinde donmuş bulunması halinde o evdekilerin yıl boyunca sağlıklı, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılıyor.
    
     Muhabir: Necdet Uybaş / Cihan Demirci
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Edirnede Bocuk Gecesi düzenlendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER