Ege Bölgesinden yapılan ihracatta gerileme

Ege Bölgesinden yapılan ihracatta gerileme -EİBnin, Eylül ayındaki ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5lik düşüşle 946 milyon 146 bin dolara geriledi


İZMİR (A.A) - Ege İhracatçı Birliklerinin (EİB) Eylül ayındaki ihracatının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5lik düşüşle 946 milyon 146 bin dolar olarak gerçekleştiği bildirildi.
     EİBden yapılan yazılı açıklamaya göre, ABdeki ekonomik krizin derinleşmesi ile yakın coğrafyadaki siyasi krizin uzaması, Ege Bölgesi ihracatının son 3 ayda üst üste gerilemesine yol açtı.
     Ocak-Eylül döneminde EİBnin kayda aldığı ihracat yüzde 1lik artışla 8 milyar 519 milyon dolar olurken, son bir yıllık dönemdeki ihracat rakamı ise yüzde 2lik artışla 11 milyar 438 milyon dolar olarak gerçekleşti. Eylül ayında kayda alınan ihracat ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5lik düşüşle 946 milyon 146 bin dolara geriledi.
     Açıklamada, EİBnin Temmuz ve Ağustos aylarındaki ihracatının da 2011 yılının aynı döneminin gerisinde kaldığı kaydedildi.
     EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Egeli ihracatçıların 2012 yılı başında yüzde 10 ihracat artışı hedefi koyduğunu, Ocak-Eylül dönemindeki artışın yüzde 1 olarak gerçekleştiğini ifade etti.
     Son 3 ayda ihracatta düşüş yaşandığını ve yıl sonu hedefinden uzaklaştıklarını belirten Türkmenoğlu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
     Ege Bölgesinin ihracatı Avrupa Birliğindeki ekonomik kriz ve yakın coğrafyamızdaki siyasi kriz nedeniyle olumsuz etkilendi. Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde yürütülen pazar ve ürün çeşitlendirme çalışmaları ile yıllık bazda mevcudu korumayı başardık ancak yüzde 10luk ihracat artış hedefinin gerisinde kaldık. Döviz kurlarındaki düşüş kötü performansı tetikledi. Bu sürecin uzun sürmeyeceğini, yakın coğrafyamızdaki siyasi krizin yakın zamanda sonuçlanacağını tahmin ediyoruz. Siyasi istikrarın sağlanması ve döviz kurlarında rekabetçi bir seviyenin yakalanmasıyla birlikte ihracatın başarı çizgisini tekrar yakalayacağını ümit ediyoruz.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Hamdi Ateş
<< Önceki Haber Ege Bölgesinden yapılan ihracatta gerileme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER