Ege Bölgesinin ihracatı ithalatını geçti

Ege Bölgesinin ihracatı ithalatını geçti -Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Türkmenoğlu: -Bölgenin ihracatçı kimliğini yeniden kazanması sevindirici


İZMİR (A.A) - Ege Bölgesinden yapılan ihracatın, 2,5 yıl aradan sonra ithalatını geçtiği bildirildi.
     Ege İhracatçı Birliklerinden (EİB) yapılan yazılı açıklamada, 2012 yılı Ocak-Temmuz döneminde Ege Bölgesinin, 10 milyar 732 milyon dolarlık ithalata karşılık, 12 milyar 37 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiği belirtildi.
     Birliğin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayanarak yaptığı açıklamaya göre, 2012 yılı Ocak-Temmuz döneminde Türkiye, 87,2 milyar dolarlık ihracata imza atarken, aynı dönemde 137,9 milyar dolarlık ithalat yaptı.
     Türkiyenin ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 63,2, Ege Bölgesinin ihracatının ithalatı karşılama oranı yüzde 112 oldu. Ege Bölgesinin en son 2009 yılı sonunda dış ticaret fazlası verdiği kaydedildi.
    
     -İzmir en fazla ihracat yapan 3üncü il-
    
     İzmirin en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Ocak-Temmuz döneminde Bursayı geçerek, İstanbul ve Kocaelinin ardından 3üncü sırada yer aldığı belirtilen açıklamada, İzmirin, bu dönemde 6 milyar 987 milyon dolar ihracat yaparken, ithalatının 6 milyar 294 milyon dolarda kaldığı vurgulandı.
     Açıklamada, Ege Bölgesinin İzmirden sonra en fazla ihracat yapan ilinin Manisa olduğu ifade edildi. Manisa, yılın 7 ayında 2 milyar 394 milyon dolarlık ihracat, 2 milyar 358 milyon dolarlık ithalat yaptı. Manisayı 1 milyar 469 milyon dolarlık ihracat rakamıyla Denizli izledi.
     Açıklamada, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu da Ege Bölgesinin ihracatçı kimliğini geri kazanmasının sevindirici olduğunu belirtti.
     Türk Lirasının değer kazandığı, Avrupa Birliğinin krizle boğuştuğu, komşu ülkelerdeki siyasi belirsizliğin hat safhaya ulaştığı bir ortamda, Egenin ihracatının ithalatını geçmesinden mutluluk duyduklarını ifade eden Türkmenoğlu, şunları kaydetti:
     Ege Bölgesi, Türkiyede dış ticareti en iyi bilen ve yüzyıllardır Türkiyeye döviz kazandıran ihracatçı kimliğine sahip bir bölge. Hükümetin cari açığı azaltma amacıyla devreye koyduğu önlemler Türkiyenin dış ticaret açığını azaltırken, Ege Bölgesinde dış ticaret fazlası verilmesini sağladı. Türk ihracatçısının daha rekabetçi olmasına zemin hazırlayacak bir döviz kuru politikası ile Türkiyenin dış ticaret açığı azalacak, Ege Bölgesinde ise ihracatın ithalatı karşılama oranı daha yüksek oranlara ulaşacaktır.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Bahri Okumuş
     Yayıncı: Zülal Eser
<< Önceki Haber Ege Bölgesinin ihracatı ithalatını geçti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER